Waarom gelovigen gek zijn….met een knipoog

In de psychiatrische anamnese wordt onder andere aandacht besteed aan het uitvragen van wanen en hallucinaties. Even de definities:
Wanen: onjuiste persoonlijke overtuigingen betreffende de wereld om iemand heen (of betreffende het eigen lichaam). De overtuigingen worden volgehouden ondanks tegenspraak of ondubbelzinnig bewijs.
Hallucinaties: er is sprake van een zintuiglijke waarneming zonder dat het betrokken zintuig geprikkeld was. De patiënt ervaart deze waarneming als werkelijk.

Vragen die daarbij gesteld kunnen worden zijn:
– ruikt of ziet u wel eens iets vreemds wat u niet thuis kunt brengen?
– heeft u wel eens visioenen
– heeft u wel eens het gevoel dat uw gedachten beïnvloed worden door anderen of een andere macht?
– hebt u een speciale opdracht? Bent u in feite een voornaam persoon of een profeet?
– hebt u een bijzondere band met God? Staat u in regelrecht contact met hem? Ben u een uitverkorene? Waarom u juist?

Snappen jullie al waar ik heen wil? 

Juist, als je kijkt naar religies, dan kan je – gezien vanuit atheïstisch gezichtspunt – zeggen dat gelovigen gewoon hartstikke gestoord zijn. Ze denken immers dat er een god bestaat, ondanks dat er zoveel bewijs is voor de evolutietheorie en het bestaan van een god nog nooit aangetoond is. Katholieken gaan nog een stapje verder, die zouden gewoon in een gesticht gestopt moeten worden. Zij hebben namelijk de vreemde opvatting dat het stukje brood en die beker wijn door een kruisteken en het afroepen van een niet-bestaande geest die dingen doen veranderen het lichaam en bloed van hun heer, die zo’n tweeduizend jaar geleden gekruisigd is omdat hij vreemde verhalen vertelde over god die zijn vader zou zijn. Niet alleen geloven ze dit, ook hebben in de loop van de eeuwen verscheidene mensen verschijningen gezien zoals van de maagd Maria (nog zo’n vaag verhaal), zonder dat iemand dit ooit vastgelegd heeft op foto’s of op een andere manier dan via mondelinge en schriftelijke overlevering.

De enig mogelijke conclusie is dat gelovigen, en vooral katholieken last hebben van wanen en hallucinaties. Wat ze geloven kan natuurlijk niet waar zijn, maar ze blijven stug volhouden dat het wel zo is. Gekke mensen hoor…

Met dank aan mijn studiestof psychiatrie, het college psychiatrie van gisteren, Onze Lieve Heer (die – zo blijkt maar weer – toch wel enig gevoel voor humor heeft), en mijn lieve katholieke vrienden die ruiterlijk toegeven dat ze gewoon knettergek zijn.
Proud to be crazy!

(Overigens, het valt wel mee binnen de psychiatrie hoor. Wanen en hallucinaties zijn namelijk cultuurgebonden, en religie wordt gedeeld door een zodanig grote (!) groep mensen dat je niet van een psychiatrische stoornis kunt spreken. Toch zit er wel enig eng puntje in, maar ik neem aan dat jullie slim genoeg zijn om die uit de zin hiervoor te kunnen halen. Vanuit gelovig oogpunt kan je natuurlijk zeggen dat atheïsten compleet gestoord zijn, maar dat is weer een ander verhaal :P)

Advertenties

5 gedachten over “Waarom gelovigen gek zijn….met een knipoog

Voeg uw reactie toe

   1. Dat zou ik niet zozeer als waan afdoen, meer een niet zo positief zelfbeeld. Als ik mijn docent mag geloven kan een waan echt behoorlijk erg zijn en pik je die er ook zo uit van, zo van: die is echt knetter gestoord.
    De definitie is dan ook wat vaag, dat weet ik 😉
    maar goed, ik ben geen psych, dus tja 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: