Bootcamp – de Mis

Na deel 1 in de bootcamp-reeks (getijdengebed) is het nu tijd voor deel 2: de Mis.

Afgelopen week elke dag een Mis, soms aan het begin van de dag, een aantal keren wat later. Maar toch elke dag een moment om de Eucharistie te vieren, om ons te laten voeden, om tot Hem te komen, Hem te ontvangen, deel uit te maken van het mysterie.

Alhoewel het tot twee weken voor tijd twee Traditionele Missen op het programma stonden (de Mis gecelebreerd volgens het Missaal van 1962), is dat uiteindelijk uitgekomen op maar eentje. Op zich jammer, maar met de aanwezige kapelaan hoefden we niet bang te zijn dat we een slechte Mis zouden hebben.

Dus naast de ene buitengewone Mis, waren er zes gewone Missen, waarvan alleen die van zaterdag en zondag versus populum (= met het gezicht naar het volk toe) gecelebreerd, de overige vier waren ad orientem, alhoewel ad Dominum (naar de Heer) beter is, want de kerk stond niet naar het oosten gericht.

Hoewel mijn liefde voor de buitengewone ritus nog steeds groot is, en ik denk dat het nog steeds mijn voorkeur heeft, heb ik ook gezien hoe de gewone ritus ook zo waardig, mooi en diepgaand gecelebreerd en beleefd kan worden. Op de zondag werd ik ontzettend geraakt door de manier waarop ons kaplaan de Eucharistie vierde. Ondanks dat het versus populum was, was het 100% ad Dominum gericht, alsof er niemand anders in de kerk was behalve hij en Onze Heer. Zo mooi om te zien, zo mooi om te ervaren. Waren er hier al een aantal tridentijnse elementen in te zien, in de Mis van dinsdag was dat helemaal het geval: een novus ordo Mis (gewone Mis), ad dominum (= met gezicht in dezelfde richting als de gelovigen; voor mensen die graag het woord voorganger gebruiken is het overigens een veel betere gebedsrichting, aangezien de priester hier immers veel meer voor gaat ;)), in het latijn. De consecratie zo mooi gedaan, erg tridentijns, en nog wat elementjes. De dagen daarna waren het novus ordo Missen ad orientem in het Nederlands, en ook die waren simpelweg super.

Hieronder een aantal foto’s van de (novus ordo) Mis gecelebreerd door Kapelaan van Dijk:

Tijdens een gesprek met een vriend van me gisteren, kwam ik tot het besef dat ik niet echt meer een thuis heb qua Mis:
– Sneek is ergens thuis, omdat ik daar 18 jaar gewoond heb. De liturgie is er zeker niet slecht, maar er mist toch wat, en ik voel me de parochie niet helemaal vrij om mezelf te zijn.
– Groningen zou thuis kunnen zijn, omdat de liturgie daar behoorlijk sterk is. Ik heb echter erg moeten wennen, en ik kan nog steeds niet goed tegen de manier van celebreren van de priester, en dan vooral zijn intonatie en tempo qua spreken.
– De Agneskerk in Amsterdam is erg fijn qua Mis, en omdat ik er een aantal mensen ken. Maar het is aardig wat uurtjes reizen om er te komen, en dus kom ik er niet zo vaak. Ook schijnt het dat er aardig wat NOM-denigrerend-volk rondloopt, maar dat heb ik zelf (gelukkig) nog niet ervaren.
– De Willibrord in Utrecht is ook niet slecht, maar daar ben ik slechts één keer geweest.
– Maarheeze is te ver…

*zucht* Wat zou het mooi zijn wanneer elke priester de Mis zo doet als mijn nieuwe broer (dat is de kapelaan), hoe mooi zou het zijn wanneer elke priester zo vol is van de liefde voor Onze God, dat hij wanneer hij op het priesterkoor staat, hij een totaal ander mens lijkt dan daar buiten, wanneer ze beseffen het niet om hen draait, maar om God, dat hij een prachtig stuk gereedschap is in Zijn handen.

Advertenties

Een gedachte over “Bootcamp – de Mis

Voeg uw reactie toe

  1. Heel mooi bericht! Laatst ging ik eens naar een Tridentijnse Mis. Wat een verschil, zeg, vergeleken bij de Novus Ordo! De Tridentijnse Mis vind ik prachtig! Niet altijd is er in mijn kerk een “mooie”Novus Ordo. De Mis wordt soms afgeraffeld. Toen ik bij de Tridentijnse Mis was, werd mij één ding duidelijk: de Tridentijnse Mis past wel bij mij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: