Bloed is leven

Nee, ik heb het nu niet over vampiers. Ik heb het over bloed doneren, bloed waar een ander beter van kan worden. In mijn vriendengroep lijkt het alsof ik een van de weinigen ben die donor is, en dat is zonde, want met elke donatie kan een patiënt geholpen worden, een patiënt die zonder mensen die belangeloos een deel van hun bloed afstaan mogelijk niet eens overleven. Dan heb ik het niet alleen over oudere patiënten, maar over alle leeftijdsgroepen met uiteenlopende aandoeningen.

Maar waarom doneer ik dan en waarom zijn er zoveel mensen die het niet doen? Ik vraag het me serieus af, want voor mannen is het maximaal vijf keer per jaar, voor vrouwen drie. Vijf keer per jaar een uurtje, dat zou toch niet te veel gevraagd moeten zijn? Een paar uurtjes van je tijd, een paar uurtjes op jaarbasis, om een medemens te helpen. Tijd die je anders mogelijk doelloos op de bank of achter de computer doorbrengt. Dan lijkt een donatie me toch een betere tijdsbesteding.

Ja, maar ik ben bang voor naalden? So what? Tenzij je een regelrechte paniekaanval krijgt is dit een slap excuus. Niemand vind het leuk om naalden in zich te krijgen (tenzij je van pijn houdt natuurlijk), ook patiënten niet, maar die hebben geen keus. Maar wat is een prikje als je er iemand mee kan helpen? Echt, probeer het eens, het valt reuze mee.

Naast dat je mensen hiermee vrij eenvoudig kan helpen, is er een bijkomend voordeel. Voordat je mag doneren krijg je namelijk een gezondheidscheck, en elke keer dat je komt doneren volgt er een kleine controle. Mooi meegenomen toch? En elke paar donaties kan je een leuk geschenkje uitkiezen uit dank, zoals dit lieve pelikaantje:

Al aan het overwegen om donor te worden? Mooi! Wat je dan moet doen is naar de website van sanguin gaan: www.sanguin.nl. Hier vind je informatie over hoe aan te melden, of je mag doneren en waar je kunt doneren.

Lieve mensen, doneer alstublieft. Bloed is van levensbelang. Een van de mensen die ermee geholpen was, is mijn oudste broertje, die vier jaar geleden meerdere zakken bloed nodig had omdat hij van binnenuit aan het bloeden was. Onder andere danzij de mensen die een beetje van hun tijd vrij maakten om belangeloos hun bloed af te staan is hij er nu nog. En zo zijn er nog vele verhalen van mensen die kunnen leven dankzij bloeddonoren.

Advertenties

3 gedachten over “Bloed is leven

Voeg uw reactie toe

 1. vallen, maar dan anders
  Goeie oproep 🙂
  “Echt, probeer het eens, het valt reuze mee.”
  Been there, done that. Maar voor mij viel het niet mee. Sterker nog: ik ben zelf gevallen, flauwgevallen bedoel ik. Niet uit naalden-angst, maar zo’n 10 minuten na de donatie. Het ene moment voelde ik me nog top, ik werd een beetje duizelig en het andere moment lig ik verdwaasd en misselijk op een bed. Euh … Daarna nog één keer geprobeerd, maar toen kregen ze de naald er niet in (de eerste keer moesten ze ook al aan beide kanten prikken). Toen heb ik me op advies van de arts aldaar maar uitgeschreven 😦

  1. Re: vallen, maar dan anders
   Das erg jammer, maar ik moet zeggen dat ik het moedig vind dat je het 1. uberhaupt gedaan hebt en 2. nog een keer zelfs na de eerste keer.
   En in zulke gevallen kan ik me ook goed voorstellen dat doneren niet gaat, en heb daar ook alle begrip voor. Vind het alleen zo jammer dat mensen er van af zien om van die stomme rotsmoezen (want tja, als ze zelf ooit in het ziekenhuis komen en bloed nodig hebben dan zijn ze er maar al te blij mee).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: