Jong en orthodox…kniesnap?

Op Facebook kreeg ik de volgende reactie:
“Waarbij ik me verbaas over de conservatieve houding die (doorgaans) vooruitstrevende jongeren meer en meer lijken aan te nemen. Niet alleen binnen een geloof.”

Niet geheel onvoorspelbaar zal ik ingaan op dit fenomeen binnen het geloof, omdat dat iets is waarbij ik ook uit eigen ervaring kan spreken.

Inderdaad tot verbazing van vele ouderen kiezen jongeren binnen het geloof steeds vaker voor een wat traditionelere houding, in meer of mindere mate. Wat ik zelf dan vaak te horen krijg en lees is hoe dat in vredesnaam mogelijk is dat die jongeren kiezen voor opvattingen die beklemmend zijn. Want de Kerk is toch zo bekrompen, zo ouderwets, mensonvriendelijk? Dat is ze in ieder geval in de beleving van die ouderen en hun kinderen, en niet geheel onterecht als je hoort hoe het er vroeger soms aan toe ging.

Maar wat hebben ze gedaan? Ze hebben het kind met het badwater weggegooid. De jongeren van tegenwoordig hebben dientengevolge weinig tot niks van het geloof meegekregen, eerder een anti-geloofshouding. Maar velen merken dat er iets mist in het moderne leven, het is leeg, het maakt niet gelukkig.

Zonder rugzak die de ouderen hebben, omarmen ze steeds vaker het geloof. Ze beseffen dat geloven consequenties heeft, dat een liefhebbende God ook een God van regels is, net zoals een liefhebbende vader ook niet toestaat dat zijn kinderen alles doen waar ze zin in hebben. Ze willen Jezus volgen, ze willen zich verdiepen in de Traditie van decennia, waar hun wortels liggen. Ze zijn bereid om het kruis op zich te nemen, zoals Jezus gezegd heeft. Ze willen niet het slappe geleuter van de generaties voor hen, ze willen een authentiek geloof. Zonder inhoud is het geloof van weinig waarde, weinig verschillend van iemand die zegt niet te geloven.

Harde woorden, dat zal ik niet ontkennen. Maar Christus was ook geen lieverdje, wie dat wel beweert heeft nooit de evangeliën gelezen. “Gij zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart, geheel uw ziel, geheel uw verstand en geheel uw kracht”; De woorden van Christus. Hij vraagt ons hele leven, en in ruil daarvoor geeft hij ons geluk en vrijheid, al lijkt dat voor veel mensen het meest onlogische wat er is.

Advertenties

Een gedachte over “Jong en orthodox…kniesnap?

Voeg uw reactie toe

  1. Jong en traditiioneel
    Beste Ingrid,
    Kan het helemaal met je eens zijn. Als het ergens om gaat (Jezus die Zijn leven voor ons heeft gegeven), kom je er niet met het vage, gezellige verhaal dat de ‘vooruitstrevenden’ vertellen. Dan heeft het consequenties, maar geeft het liefde en vrijheid.
    L. Glas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: