Tridentijnse Mis – ervaring van een vrouwelijke leek (5)

Na een juiste opmerkingen van een lezeres die ik afgelopen zaterdag tegenkwam dan toch de laatste twee delen van deze serie. Dit is het vervolg op deel 4. Ditmaal zonder externe links er in, maar een klein zoektochtje op google is vast geen ramp voor de meesten van jullie.

Het Onze Vader, welbekend bij iedereen. Het gebed dat Jezus ons geleerd heeft, en welke we dus ook in elke Mis zeggen. De priester gaat ons voor, en wij eindigen het gebed. Ik weet nog goed de eerste keer dat ik bij een Tridentijnse Mis zat. Wist ik veel dat je als volk in deze Mis alleen het laatste stukje mee bad. En dus begon ik vol enthousiasme “Pater noster, qui es in caelis” te zingen, net als de rest van de jongeren trouwens. Woeps. Hoewel ik er inmiddels aan gewend ben, mis ik het meezingen hier nog steeds. Het is zo’n algemeen gebed, het gebed van de gelovigen bij uitstek.

Gelukkig word ik in deze gedachten onderbroken door de vredeswens van de priester. De vrede van de Heer zij altijd met u. Mooi om te weten. Hier geen vredeswens tussen de gelovigen, het blijft rustig. In gedachten zijn we met elkaar en de Heer verbonden, en de heilige stilte van de Mis blijft zo mooi intact. Het koor zet het Agnus Dei (Lam Gods) in, waarin we bidden om de ontferming van het Lam, Christus.

En dan zijn we genaderd tot een bijzonder moment. Ok, eerst bereid de priester zich voor op zijn eigen communie. Ondertussen belijden de misdienaars nogmaals hun schuld namens het volk. Zouden ze dit eigenlijk alleen moeten doen, het volk sluit zich hier vaak spontaan bij aan, wat een mooi en oprecht effect heeft. De priester schenkt ons namens Christus kwijtschelding van de dagelijkse zonden (wat in de novus ordo vlak aan het begin gebeurt), waarna hij de hostie omhoog houdt: “Ecce Agnus Dei, ecce qui tollit peccata mundi” (Ziet het Lam Gods, ziet Hij die de zonden van de wereld wegneemt). Als enig passend antwoord hierop zeggen wij dat wij niet waardig zijn de Heer te ontvangen, maar dat Christus slechts een woord hoeft te spreken en wij zullen gezond worden (naar de tekst van de Romeinse Honderdman en zijn zieke knecht). Driemaal, symbolisch, maar zeker ook praktisch, zodat we ons beseffen wie we eigenlijk ontvangen.

Ok, dan het bijzondere moment. Ik sta op en sluit me aan bij de rij gelovigen. Aangekomen bij de communiebanken kniel ik neer en doe mijn handen gevouwen onder het mooie witte kleed. Geduldig wacht ik tot de priester bij mij is. Ik kijk omhoog, en aanschouw Christus. Met de woorden: Corpus Domini nostri Jesu Christu custodiat animam tuam in vitam aeternam. Amen. (Het Lichaam van onze Heer Jezus Christus beware uw ziel ten eeuwigen leven. Amen.”. Tegen het einde van die zin heb ik mijn tong uitgestoken en wordt ik gevoed met het Lichaam van mijn Heer. Een gelukzalig moment. Ik, een doodnormaal mens, mag Christus ontvangen. Ik sta op en loop rustig naar mijn plaats, waar ik neerkniel in gebed en God dank voor zijn goedheid en barmhartigheid.

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik nooit zo goed ben om dergelijke gebeden lang te doen, waardoor het nog wel eens voor wil komen dat ik heerlijk naar het priesterkoor zit te kijken, of als er nog communicanten zijn, naar hen. En soms, dan is er net een kindje dat te communie gaat, veelal nauwelijks boven de communierails uitkomend, waarbij de priester zich voorover bukt om Christus aan haar te geven. Zo’n moment maakt me zo blij, is zo puur.

Wordt vervolgd door het slot, waarin we stil staan bij het laatste deel van de Mis, inclusief het Laatste Evangelie.

Advertenties

Een gedachte over “Tridentijnse Mis – ervaring van een vrouwelijke leek (5)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: