Verkiezingen – hoe in vredesnaam te kiezen?

Over minder dan een week mag Nederland gaan bepalen welke partij volgens hen zou moeten regeren. Gisteren heb ik de kandidatenlijst gezien: negentien partijen en een veelvoud daarvan aan kandidaten. Negentien partijen, negentien verkiezingsprogramma’s dus, die je eigenlijk allemaal door zou moeten lezen om een weloverwogen keuze te maken. Nu wil de stomme pech dat ik daar geen tijd voor heb. En dus heb ik de achterkant van de lijst, op een na, maar gelijk geschrapt. Dan blijven er volgens mij nog tien partijen over. Nog steeds een pokkewerk dus.

Tenzij ik morgen plotseling m’n been breek en verplicht thuis moet zitten voor een tijdje, ga ik dat dus mooi niet doen. Mijn keus gaat net als die van veel Nederlanders er eentje worden gebaseerd op een paar standpunten, gevoel, en achtergrond. Ik ben a-politiek, van economie, veiligheid en meerdere dingen heb ik totaal geen kaas gegeten. Er is een reden dat ik de gezondheidszorg in ben gegaan en niet een van die richtingen. Op basis van dergelijke standpunten kan ik dus eigenlijk geen keuze maken, dat moet ik maar aan de mensen met “verstand van zaken” overlaten. Tussen aanhalingstekens, want het valt me op dat al die mensen met zogenaamd verstand van zaken allemaal wat anders zeggen.

Dan moet de keuze dus gemaakt worden op basis van andere punten. Ga ik daarbij voor het geloof dat de ruggengraat en het hart van mijn bestaan is, kies ik voor de waardigheid van het menselijk leven, kies ik voor christelijke waarden en daarbij voor een partij die klein is, maar wel een duidelijke identiteit heeft? Of kies ik voor een grotere partij die zegt dergelijke normen en waarden te representeren maar die zelfs het woord niet bij het papier kan voegen, voor een partij die qua vele standpunten haaks staat op mijn geloof en het mogelijk zelfs helemaal ingeperkt wil zien met een vrijheid van geloof en meningsuiting die ze in de praktijk af willen schaffen en dat al duidelijk hebben laten merken, naar die wel op andere gebieden erg goede punten hebben, soms beter dan de partijen die mijn geloof beter representeren? Maar als ik voor dat eerste kies, kan ik dat dan doen zonder pijn in het hart omdat die partijen expliciet het hart van mijn geloof aanvallen? Of vind ik dat minder erg dan de impliciete nog veel ergere beledigingen en onderuithalingen van dingen die mij het meest dierbaar zijn?

Het lijkt bijna wel een onmogelijke taak om een keuze te maken zonder dat die keuze je toch niet ergens een nare smaak over laat houden.

Toch kwam ik vanavond tot de conclusie ik het diep in m’n hart ergens wel degelijk weet wat in mijn ogen belangrijk is: wat is belangrijker dan stemmen voor het leven..al is het maar een hele kleine stem in dit land?!

Advertenties

Een gedachte over “Verkiezingen – hoe in vredesnaam te kiezen?

Voeg uw reactie toe

  1. Goede keuze!
    Heel mooi verwoordt. Nederlandse katholieken die aan de standpunten van de Kerk vasthouden hebben inderdaad een erg moeilijke keuze. Maar uit je laatste zinnen blijkt dat je de beste beslissing hebt genomen. Het is een moedige beslissing. Ik hoop dat nog meer katholieke Nederlanders zich duidelijk tegen abortus uitspreken (geen onderhandelen hierover!) en hun stem laten meetellen. Hetzelfde met betrekking tot euthanasie. Al zijn er nog zo weinig van, is elke stem voor het leven een grote stap vooruit voor de Nederlandse samenleving.
    Ik bid vaak om Nederland dat het weer een christelijk, katholiek land wordt waar het menselijk leven vanaf het begin tot het einde in alle opzichten beschermd en gerespecteerd wordt.
    Succes en groeten (uit Polen),
    Marcin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: