De hypocrisie van de “liefhebbende” mens

Het moge de lezers van deze blog duidelijk zijn dat ik een behoorlijke eigen mening heb als het gaat over zaken als geloof en medische ethiek. Ik kom er voor uit, maar ik snap over het algemeen heel goed dat anderen er anders over denken, en probeer dat ook zoveel mogelijk te uiten. Ok, dat lukt niet altijd, maar toch.

Nu wil het dat er op deze aarde veel mensen zijn die zeggen:  "je moet elkaar liefhebben, elkaar respecteren." Nou, daar kan ik het makkelijk mee eens zijn, en daar probeer ik ook naar te leven. Ik verbaas me er dan over hoe weinig respect en liefde ik krijg wanneer ik een afwijkende mening blijk te hebben, en hoe hard er dan tegen me gezegd wordt dat ik dat niet mag zeggen, want dat is niet liefdevol.

Waarom dan mag ik niet zeggen dat ik bepaalde tegenwoordig geaccepteerde zaken in de samenleving niet vind kloppen, maar mogen diezelfde mensen wel roepen dat ik achterlijk en ouderwets ben?

Waarom mag ik niet zeggen dat bepaalde liturgische misbruiken grenzen aan heiligschennis en men de plank mis slaat, maar mogen de mensen die dat prima vinden wel zeggen dat ik me niet aan moet stellen en Christus toch niet echt aanwezig is tijdens de Mis? Waarom mogen zij mij wel keer op keer op keer een dolk in m’n hart steken en er af toe nog stevig aan draaien?

Ik begrijp goed dat ik het niet eens ben met een groot deel van de Nederlandse bevolking, dat vind ik jammer, maar kan ik goed begrijpen. Ik verwacht ook niet dat ze plotseling hun mening veranderen (al zou dat wel mooi zijn), maar ik kan er totaal niet bij dat mensen die zeggen dat we lief moeten zijn voor elkaar, dat alleen zijn voor mensen die dezelfde mening zijn toegedaan als zij. Hypocriet noemen we zoiets.

Advertenties

4 gedachten over “De hypocrisie van de “liefhebbende” mens

Voeg uw reactie toe

 1. blog
  Gelukkig laat je je niet van de wijs brengen. Het is inderdaad vreemd dat de zo verdraagzame, ‘vooruitstrevende’ groep die zich katholiek wil noemen, behoorlijk onverdraagzaam is naar de groep mensen die katholiek willen zijn.
  Lydia

 2. Ik vind het vooral zo jammer om te zien dat voor veel mensen het liefhebben en aardig zijn een nieuw credo lijkt te zijn geworden. Dat is gigantische versmalling van het geloof. Ik kan alleen maar hopen dat het nog een overblijfsel is van het beeld van ‘Hippie-Jezus’: Christus die eigenlijk alleen maar gewoon een hele lieve man was… Lees die evangelieën nog maar een keer, denk ik dan.
  Die hypocrisie die je noemt zit zo diep in mensen, en ik weet zeker dat jij en ik ons er ook schuldig aan maken. Maar je hebt gelijk, het is soms gekmakend.

 3. De hypocrisie van de “liefhebbende” mens
  Zo is het maar net. Dat de progressieve verdraagzaamheid slechts in één richting pleegt te gelden, is al langer bekend. Een jonge vrouw, daarbij nog een universitair, die praktiserend katholiek is en daarbij ook oprecht en consequent naar de leer van de Kerk tracht te leven, is een levende herinnering en aanmaning aan veel mensen dat het ook anders kan – verwonder je dus niet dat jouw optreden of opinies ergernis, ja spot en hoon oproepen bij bepaalde mensen maar hou de zaligspreking in gedachten “Zalig zijt gij, wanneer men u beschimpt en van allerlei kwaad beschuldigt om mijnentwil” – succes en populariteit in de wereld is niet altijd bepaald een indicatie dat we op de juiste christelijke weg zijn. Hetgeen jij ervaart en beschrijft in bovenstaande post wordt ook door andere katholieken die in de wereld staan zo ervaren, je bent dus bepaald niet alleen, al voelt het bij momenten wel zo. Daarom, hou goede moed en laat het hoofd niet zakken! in het door jou gekozen beroep zul je ontzettend veel goeds kunnen doen en werkelijk het verschil maken voor mensen – het zijn mensen als jij die Jezus (en dus de Kerk) nodig heeft!
  Flandricus christianus

 4. Beste Ingrid,
  Je bent zeker niet de enige. Wij zetten ons ook in om in onze parochie liturgische misbruiken te verminderen. Sinds wij het document Redemptionem Sacramentum gelezen hebben, proberen we bij onze Parochie ook veranderingen voor elkaar te krijgen. Een paar voorbeelden van dingen die gebeuren: Zondagse mis zonder geldige geloofsbeleidenis; incorrecte gebeden, niet de juiste lezingen, niet bidden voor de Paus etc etc.
  Wat wij gemerkt hebben is, dat het de priesters zijn die niet mee willen werken en niets met deze instructie willen doen.
  We hebben keer op keer aangegeven in gesprek te willen met het Pastoraat, maar zijn in middels reeds verworden door “persona non grata” en worden door het hele pastoraat genegeerd.
  Verbazingwekkend, maar waar.
  Maar zoals anderen ook al zeggen: volharden, volhouden, verdragen en veel bidden voor deze mensen die direct ingaan tegen Hem.
  ID

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: