Abortus en seksualiteit

Het zal weinig mensen ontgaan zijn: de brief van Mgr. De Jong aan leden van de Tweede Kamer over abortus. Inmiddels heb ik zowel recent als langer geleden meerdere discussies gevoerd met mensen die abortus geen probleem vinden. Niet alleen merk ik dat mensen totaal andere principes hebben (of soms beter gezegd: geen principes) met betrekking tot de waarde en het ontstaan van leven, maar ook merk ik dat aan het verschil in opvattingen een verschil in opvatting over seksualiteit zit.

Als christen laat seksualiteit de band tussen man en vrouw zien: de eenwording wat besloten is in een huwelijk. Je geeft jezelf aan de ander, met alles wat je bent. Daar hoort dus ook je vruchtbaarheid. Dit betekent dat je in principe ook openstaat voor nieuw leven dat uit die eenwording voort kan komen. Dit wil niet zeggen dat je niet mag genieten van seks, dit wil niet zeggen dat je met twintig kinderen moet komen te zitten, maar dat je als je seks hebt, je ook de mogelijke gevolgen daarvan aanvaardt: het leven dat God schenkt, met kleine of grote fouten, want niemand is immers perfect.

Hoe anders is de huidige opvatting over seksualiteit? In sommige gevallen wordt het nog als iets bijzonders gezien: je doet het in ieder geval niet met zomaar iemand, maar binnen een vaste relatie. Seks schijnt tegenwoordig vooral leuk te moeten zijn, vrijblijvend. Je geeft jezelf niet geheel aan de ander, immers, je hebt elkaar geen belofte gedaan (dat je er voor diegene bent in voor en tegenspoed, dat die ander je accepteert ook met je negatieve kanten). Je houdt een deel van jezelf achter, namelijk je vruchtbaarheid. Die hebben we namelijk met z’n allen massaal onderdrukt. Zo hoef je je immers geen zorgen te maken dat als gevolg van de seks je last zou kunnen hebben van de bijwerking zwangerschap (hoe waar wordt ineens de ongelukkige formulering van een vraag op een voortgangstoets van een paar jaar geleden: “welk van de volgende ziektes..” met als een van de antwoordmogelijkheden zwangerschap). Op z’n manier is het niet vreemd dat men niet open staat voor nieuw leven, maar dat je het plant of zelfs voortplanting en seksualiteit loskoppelt.

Een discussie over abortus bevat dus niet alleen punten over wat abortus en leven is, maar ook over wat de aanleiding tot een zwangerschap geeft, en dat maakt het extra lastig, maar niet een reden om maar m’n mond te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: