Condooms en soa’s

Soms wijzen mensen je er op dat hoewel je op zich een punt hebt, je dingen als vanzelfsprekend aanneemt die voor anderen niet altijd zo logisch zijn. Ik zal dus proberen eens wat vaker stil te staan bij bepaalde concepten, en ze zo duidelijk en opbouwend mogelijk uit te leggen. Dus bijt ik even de spits af met het onderwerp condooms en soa’s, want dat schijnt momenteel weer een hot item te zijn.

Eigenlijk moet ik hiervoor terug naar een basaal schrijven over condooms. Condooms, een stukje latex dat om de penis van de man wordt gedaan. Ja, niet schrikken, ik noem gewoon medische termen. Anyway, het condoom moet er voor zorgen dat het sperma tijdens de gemeenschap niet uit de penis in de vagina komt.

Betrouwbaarheid condooms
Tot zover wat jullie waarschijnlijk al wisten. Niet alleen proberen mensen op deze manier zwangerschappen te voorkomen, ook kan het de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen. Hier vallen aandoeningen als chlamydia, gonorrhoe en hiv onder.

Om aan te geven hoe goed een anticonceptiemiddel werkt, wordt de zogenaamde pearl-index gebruikt. Theoretisch zou een middel als een condoom alle zwangerschappen moeten voorkomen. In de praktijk heeft het echter een pearl-index van 2-28. Ik ga voor het uitleggen wat het inhoudt even uit van het gunstigste, de 2. Dit wil zeggen dat als er honderd vrouwen zijn, die twaalf menstruele cycli (zeg maar grofweg een jaar of iets korter) altijd een condoom gebruiken tijdens het vrijen, er twee zwanger worden.

Goh kan je zeggen, dat valt best mee. Waar je vervolgens aan toevoegt: dus werken ze ook prima tegen soa’s. Echter, er is iets wat hierbij niet vergeten mag worden. Moeder natuur heeft het namelijk zo bedacht dat een vrouw in principe maar een paar dagen per cyclus vruchtbaar is. Als er af en toe dus zwangerschappen ontstaan, dan is het aantal soa’s dat overgedragen kan worden, dus groter. Je bent immers niet gebonden aan die paar dagen per cyclus.

Praktijk
Nu, wat betekent dit voor de praktijk? Hoewel condooms dus het risico op de overdracht van soa’s kan verminderen, is het risico niet nul. In een populatie waar bijvoorbeeld veel hiv-infecties voorkomen zal het dus ook niet zorgen voor een dramatische daling. Alleen uitdelen van condooms en voorlichting over hoe ze werken lijkt dus eigenlijk een beetje op het dweilen met de kraan open, of op het geven van bloed aan iemand die een erge bloeding in de maag heeft die niet behandeld wordt.

Als we weten dat soa’s voornamelijk overgedragen worden door seks, zou het niet logisch zijn daar in te grijpen? Door minder seksuele partners te hebben, of door het zelfs bij één partner te houden in je leven, heeft het virus minder kans zich te verspreiden. Immers, hoe moet je het virus oplopen als je geen seks hebt?

In veel landen is het aantal hiv-besmettingen echter zo hoog, dat het bij één seksuele partner houden niet gaat werken. Wat te denken van mensen die besmet zijn door hun partner omdat die niet trouw was, of doordat de vrouw vroeger verkracht is? Hoewel het uiteraard het beste zou zijn al dat er helemaal niet was, zitten we nu met die situatie. Condooms kunnen dan dus zeker wel een positief effect hebben, ze verkleinen immers de kans op het doorgeven van het virus.

Wil je echter op lange termijn het aantal hiv-besmettingen verminderen, dan zal je niet alleen moeten zorgen dat de mensen die het nu hebben de infectie niet doorgeven (condooms, geen andere partners meer), maar ook dat degenen die nu nog niet besmet zijn, het ook niet worden. Wat is er dan logischer dan het bij één partner houden?

Niemand zal beweren dat condooms in z’n geheel niet werken, want op individueel niveau kunnen ze dat best, en ook als tijdelijk hulpmiddel tegen deze epidemie, of tegen elke soa-epidemie. Echter, alleen condooms uitdelen gaat niet werken. Wanneer men het weer bij één seksuele partner houdt, trouw en onthouding weer een onderdeel zijn van de bestrijding, zal dat een sterker effect hebben dan de huidige methode.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: