Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord.

“Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord.” Het antwoord van Maria op het bericht van de engel Gabriël dat zij de Moeder Gods zou worden. Haar ja heeft voor ons grote gevolgen gehad: de messias kon geboren worden, wij konden verlost worden. Ze zei ja, zonder dat ze echt wist waar het haar allemaal heen zou leiden.

Zij zei ja, kunnen wij dat niet ook doen? Zeggen wij ja tegen God? Of gaan we liever onze eigen weg, die vaak een stuk comfortabeler is. Durven wij ja te zeggen en ons kruis op ons te nemen, om Hem te volgen op de moeilijke weg die hij voor ons ligt, maar die leidt tot het heil? Durven wij Hem vertrouwen dat Hij het beste met ons voorheeft, dat hij ons draagt, steunt, liefheeft, alle dagen van ons leven?

Vaak hoor je van mensen die zich rooms-katholiek noemen, maar die niks met Rome te maken willen hebben. Die oude mannen daar, met hun regeltjes, met hun ouderwetsheid, daar doen wij niet aan. Wij zijn weldenkende mensen, we kunnen zelf wel uitmaken wat goed is voor ons. Het gevolg? Ze accepteren soms een deel van de Leer, maar de dingen die oncomfortabel zijn, die ze niet geheel begrijpen, die lastig zijn, daar zijn ze het maar niet mee eens.

Laat ik dan eens wijzen op een deugd, een deugd genaamd gehoorzaamheid. Geen blinde gehoorzaamheid, maar gelovige gehoorzaamheid. Christus heeft een Kerk gesticht, waar Hij het hoofd van is. Christus liefhebben is dus onder andere ook leven naar de Leer van die Kerk, en in geloof aannemen dat wat zij leert goed is. Let wel, ik zeg niet je hersens overboord gooien, ik zeg vertrouwen, geloven. Je volgt Hem, of je volgt Hem niet, maar Hem half volgen dat kan niet.

Advertenties

2 gedachten over “Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord.

Voeg uw reactie toe

  1. Het gezag van Gods Woord staat boven het gezag van of de Leer van de Kerk. Alleen van Gods Woord weten we zeker dat het onfeilbaar is. Christus liefhebben is niet leven naar de Leer van Zijn Kerk. Dat kan ook niet, want Zijn Kerk is verdeeld. Er zijn roomsen, reformatorischen, evangelischen en ga zo maar door. En dan nog alle verschillende stromingen binnen die hoofdstromingen. En in die al die kerken zitten ware en oprechte kinderen van God. Maar ze hangen verschillende leren aan. Hoe verdrietig. Een ieder van ons moet de leer van de kerk waarin we zitten, toetsen aan Gods onfeilbare Woord.

    1. Je vergeet een ding: de Bijbel zelf spreekt van het moeten vasthouden aan Gods woord áls van aan de traditie. Dat vergeten vele christenen nogal eens, vooral degenen die zich bijbelgetrouw noemen. Gods Woord vraagt, zoals je zelf al zegt, om een interpretatie. Gelukkig was Christus zo slim om ons de Kerk te geven zodat dit op juiste wijze gebeurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: