Een mooi weekend en de overheerlijke kers op de taart: Mis in Buitengewone vorm in Groningen

Soms zijn weekenden gewoon uitzonderlijk goed. Mijn afgelopen weekend was er een van. Overdag gezellig bij een vriendin langs. Gewoon even kletsen, zij mij leren breien, lekker gegeten. Het zonnetje scheen mooi, dus zaterdagmiddag heerlijk op het balkon gezeten in het zonnetje..het resultaat is zichtbaar.

Op zondag op tijd weg voor lezing en zoals op vele manieren aangekondigd en ook na afloop al naar buiten gebracht, Mis in Buitengewone Vorm van de Romeinse Ritus in de Groninger Kathedraal. Na tientallen jaren van afwezigheid, en na een paar maanden uitstel kwam het er dan toch van. Het koor onder leiding van Broeder Hugo had de vaste en wisselende gezangen ingestudeerd, misdienaars hadden – hoewel niet veel – geoefend, en een priester uit het zuiden des lands werd bereid gevonden naar het noorden af te reizen.

De spanning was voelbaar voorafgaand aan de Mis: zou het allemaal goed lopen, komen er wel mensen…of gewoon een Broeder die aan het stressen is omdat hij zijn "knotsie" kwijt is. Ik had inmiddels een camera in mijn handen, een aangezien ik vaker naar deze vorm van de Mis ga, en duidelijk was dat het voor velen de eerste keer zou zijn, waren ook de spanningen voor mij voelbaar (ook omdat mijn vriend een van de misdienaars was, maar dat had ik eigenlijk wel alle vertrouwen in).

Maar oh, wat was het mooi. Perfect? Nee, maar toch ook weer wel. In plaats van de verwachte 20-30 man, waren er ongeveer 80 man op komen dagen. Het was waardig, het was mooi. De Mis van alle eeuwen in onze Kathedraal, wie had dat gedacht een paar jaar geleden, of zelfs maar een jaar geleden. Na afloop was de euforie dan ook groot bij de organisatoren, en bij de mensen die nauw bij hen betrokken waren. Ik liep zelf aardig te stuiteren. Mijn vriend zei toen we na afloop aan ons avondeten zaten: "het begint nu pas bij me door te dringen. We hebben het gewoon gedaan. Alsof je net een groot evenement tot een goed einde gebracht hebt."

God is waarlijk goed.

(Foto gemaakt door Margré. Filmpje gemaakt door mij, geupload door de Broeder)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: