Vrijdag Visdag

In vroeger tijden werd de vrijdag beschouwd als visdag. Omdat op de vrijdag het lijden en sterven van onze Heer Jezus Christus herdacht wordt, werd dit bijgestaan door ook in het eten niet al te uitbundig te zijn. Vlees van dieren van het land waren om die reden verboden. Om toch genoeg voedingsstoffen en energie binnen te krijgen werd vis gegeten, wat volgens mij in die dagen ook een stuk goedkoper is dan heden ten dage. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds de regel, hoewel volgens mij bisschoppen voor hun gebied anders kunnen bepalen.

Vrijdag visdag dus, een gewoonte die ik sinds iets meer dan een jaar ook probeer te praktiseren. Geen superdelux visje, gewoon een simpel visje, die ik dan op vrijdags uit de vriezer haal, geregeld te laat overigens waardoor ik creatief mag zijn in het ontdooien, en die ik dan bak of waar ik viskoekjes van maak (naar recept van m’n oma, welk basisrecept ik inmiddels na zodanig veel variëren niet meer weet). Een salade en wat aardappeltjes er bij en het is een simpele doch voedzame maaltijd. En hoewel mijn ouders liberale katholieken zijn, om het een naam te geven, heb ik in ieder geval een lekker en niet te duur stoofpotje leren klaarmaken, die m’n moeder de laatste jaren geregeld op Goede Vrijdag en Aswoensdag klaarmaakte. Inmiddels hebben ze ook min of meer door en geaccepteerd dat ik op vrijdags geen vlees eet, hoewel dat nog niet altijd goed gaat en er zodoende toch op vrijdag wel eens een stukje vlees op m’n bord en daarmee in m’n maag belandt.

Toen ik wegens stage een tijdje weer bij m’n ouders woonde was dit besef en deze acceptatie nog niet aanwezig. Om toch de vrijdag een beetje sober te houden deed ik dan maar een poging me te onthouden van andere lekkere dingen als snoep, koek of alcoholhoudende dranken. Helaas bleek voor een snoepkont als mijzelf een bijzonder moeilijke opgave.

Vrijdag visdag, tegenwoordig vaak ook zonder vis. Mijn vriend is vegetarisch waardoor ik zelf, ondanks dat we circa twee tot driemaal per week samen eten, amper nog vlees eet. Het leek me vreemd om dan op vrijdag een visje aan de maaltijd toe te voegen in plaats van iets weg te halen of te vervangen door iets soberders. Een goede oplossing heb ik vooralsnog niet gevonden, en dus poog ik maar niet al te uitbundige vegetarische maaltijden klaar te maken op deze dag, afgewisseld met simpele doch lekkere (aardappel)viskoekjes. Mijn bord met gekookte aardappels, beetje witlofsalade en stukje vis smaakten me zeer vandaag, na slechts een één boterham tellend ontbijt en een ijsje.

Een klein gebaar, een grote betekenis. Een gebruik om in ere te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: