Mars voor het leven in Den Haag – een verslag

Voor de verandering weer eens met de trein in plaats van met de auto. En die trein bracht mijn vriend en mij op zaterdag de tiende van december naar Den Haag. Een paar uur heen en een paar uur terug treinen, en waarvoor? Om mee te lopen in de Mars voor het Leven. Ik voor de tweede keer, hij voor de eerste keer. Net als vorig jaar begon het met een aantal praatjes van zowel mensen die betrokken zijn bij bepaalde organisaties die zich bezig houden met het recht op leven, als van vrouwen die zelf een abortus ondergaan hebben.

Deze getuigenissen blijven mijns inziens toch het meest krachtig. Er kunnen nog zo veel wetenschappelijke en religieuze argumenten genoemdworden, die ook helemaal waar zijn, maar zo’n getuigenis zet kracht bij. Schrijnende verhalen, krachtige verhalen. Niet alleen stellen ze aan de kaak hoeveel schade een abortus aan zowel moeder als kind berokkent, ook de intolerantie van de samenleving naar vrouwen die in bepaalde omstandigheden niet voor een abortus kiezen en het gebrek aan eerlijke voorlichting van de medische wereld en abortusklinieken over wat abortus daadwerkelijk is, en de risico’s die eraan zitten.

Hoewel ik nog steeds de kriebels krijg van de protestantse en evangelische manier van spreken en doen, blijft het indrukwekkend om met een groeiende hoeveelheid mensen op te komen voor al het menselijk leven, en dan vooral het meest kwetsbare leven. En niet alleen een groeiende hoeveelheid mensen, waar ik ook om me heen keek, de gezichten waren vaak jong. Een nieuwe generatie die niet bang is van zich te laten horen, die ergens voor staan, en dat op een vredige en waardige manier doen (in tegenstelling tot de paar tegendemonstranten die er niet alleen lachwekkend uit zagen maar ook nog eens alleen maar dezelfde leuzen konden schreeuwen).

Laten we blijven bidden en hopen dat de harten en het verstand van alle mensen eens open mogen gaan voor de waarheid, en we elk leven een kans geven en met respect behandelen, ook het kleinste en meest zwakke.

Copyrigh foto: Martijn Roggeveen (via Picasaweb)

Advertenties

3 gedachten over “Mars voor het leven in Den Haag – een verslag

Voeg uw reactie toe

    1. Heel veel Amen, Amen, Amen, de manier van praten, het roepen..het is niet het ingetogene katholieke waar ik me zo thuis voel. Voor een deel smaak,voor een deel is het ook echt een andere cultuur.

  1. Grappig, ik was vorig jaar van de partij zoals je weet, en wilde je net vragen of je het ook geen erg protestants/evangelies onderonsje vond. Maar je hebt de vraag inmiddels overtuigend beantwoord. Volgend jaar nog harder het Salve Regina zingen… 😉

    Gr. ‘Guppie’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: