Vastentijd: een vreugdevol afzien

Inmiddels is de vastentijd een ruime week bezig. Net als voorgaande jaren beperk ik me qua eten oa tot alleen de drie maaltijden op een dag. Nu ben ik normaal gesproken een behoorlijke zoetekauw, en eet ik graag van alles lekkers tussendoor, direct uit de winkel of zelfgemaakt. Het zal niemand daarom verbazen dat het niet bepaald een pretje is om dat nu niet te doen.

Nu is deze blog niet om te klagen. Ik heb namelijk gemerkt dat deze pijn van het verlangen naar eten, me telkens weer de vraag doet stellen waarom ik dit eigenlijk doe. Waarvoor geef ik in vredesnaam dit lekkers op terwijl ik er zo naar verlang. Hoewel ik graag nu al bij vlagen de handdoek in de ring wil gooien, besef ik elke keer meer dat dit me meer stil doet staan bij het geloof dan vele andere dingen. Het raakt de kern van je leven: wat is er belangrijk, wat doet er echt toe, hoe erg heb ik mijn relatie met God eigenlijk lopen verwaarlozen, en hoe verhoudt mijn leven zich tot de antwoorden op die vragen.

Daarnaast is het ook een meeleven met, of beter gezegd, mede-lijden met. Met Christus welteverstaan. De vastentijd is een voorbereiding op Pasen, om dat goed en zuiver te kunnen vieren. Direct met Pasen verbonden is echter ook de kruisiging een paar dagen eerder. We lijden dus in feite mee met Christus, die op weg is naar zijn dood. Zijn stervensbed in feite. Het voelt voor mij dan ook niet meer dan gepast om daarbij de soberheid en de droefheid toe te laten en te ervaren.

Alleen, wanneer ik zelf ziek zou zijn zou ik ook graag willen dat mensen in mijn omgeving wel wat genieten van hun eigen leven. Het hoeft niet alleen kommer en kwel te zijn. Juist door te vasten, maar tevens je blik te vestigen op je relatie met God en ook al het moois dat Hij gegeven heeft, worden die twee zaken gecombineerd. Dat het een vreugdevol afzien mag zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: