Internationale Vrouwendag en de arme onderdrukte vrouwen in dit land.

Met een paar dagen bij mijn ouders sla ik ook weer eens een krant open. Aangezien het gisteren blijkbaar Internationale Vrouwendag was, waren er ook verscheidene artikelen over dat onderwerp. Ik heb toch wel even m’n wenkbrauwen gefronst bij het lezen van een ervan: de strekking was dat we als vrouwen blijkbaar alleen maar gelukkig kunnen zijn en een goed leven kunnen hebben, als we allemaal een fulltime topbaan hebben. Al die parttimers en lagere functies zijn slecht voor ons, we worden belemmerd, onderdrukt, en we zijn maar mutsen dat we het zo doen.

Dat dit niet de mening is van één persoon, wordt wel duidelijk uit de onderzoeken die naar de arbeidsparticipatie van de vrouw kijken, naar hoeveel vrouwen er in topfuncties zitten en wat de streefwaarden daarvoor zouden moeten zijn. Ook uit alle investeringen die gedaan moeten worden om dat te verbeteren. Want we zijn toch geen achterlijk land dat vrouwen achterstelt?

Het spijt me zeer, maar ben ik de enige die dat wat overdreven vind en zonde van tijd en onderzoek? Is het niet juist denigrerend voor de vrouw dat zij als blijkbaar niks anders gezien wordt als carrièretijger, die zo ver mogelijk moet zien te komen en zoveel mogelijk moet werken? Mogen we daar misschien zelf ook nog een mening over hebben?

Wat is er in vredesnaam mis met een vrouw die er voor kiest om thuis te zijn en te zorgen voor haar kinderen en man, een taak die niet zo lang geleden nog als eer voor de vrouw werd gezien? Wat is er mis met een vrouw die er voor kiest om maar een paar dagen per week te gaan werken, om géén promotieonderzoek te doen, of om gewoon op kantoor te zitten waar ze zich eigenlijk heel prettig bij voelt?

Vergis je niet, ik ben er helemaal voor dat vrouwen zelf de kans krijgen om een studie te volgen en een beroep uit te oefenen dat ze willen, om daarbij ook een topfunctie te hebben. Maar zullen we misschien juist eer doen aan de vrijheid, waardigheid en kwaliteit van de vrouw om dat zelf te kiezen, in plaats van dat het ons opgedrongen wordt?

Advertenties

Een gedachte over “Internationale Vrouwendag en de arme onderdrukte vrouwen in dit land.

Voeg uw reactie toe

  1. Grappig, ik heb een tijd terug ook een dergelijke reactie geschreven op de website van Intermediair onder een column met dit onderwerp. Ik vind het in principe niet direct erg dat er onderzoek wordt gedaan en stimulansen worden gekweekt om vrouwen makkelijker bepaalde functies te bemachtigen. Maar wat mij vooral stoort – en jou volgens mij dus ook – is dat het “net zo’n dwangmatig dogma wordt. Vroeger MOESTEN vrouwen thuis blijven. Nu MOETEN vrouwen werken. Dat idee. Als dat zo dwingend wordt, is het helemaal geen vrijheid meer voor een vrouw. Niet vrouwvriendelijk dus. Vrijheid heb je tenslotte pas als je een keuze hebt.

    En idd, als iemand er voor kiest om thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen, dan is dat haar goed recht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: