Schoenmaker blijf bij je leest, of gewoon over je houden aan de taakverdeling

Want zoals het menselijk lichaam vele ledematen heeft en niet alle ledematen dezelfde functie hebben, zo vormen wij allen tezamen in Christus één lichaam, en ieder afzonderlijk zijn wij elkaars ledematen. De geestelijke gaven die wij bezitten, verschillen naar de bijzondere genade die ieder van ons is geschonken. – Romeinen 12, 4-6a

Niet al te lang geleden was er ophef in het aartsbisdom over een pastoraal werker die taken van een priester uitvoerde en daarvoor berispt werd, evenals de priester die dit toeliet. Zonder op dat specifieke voorval in te gaan, want ik vind dat het uiteindelijk prima is opgelost, is het wel een voorbeeld van een zaak die geregeld voorkomt. En dat terwijl het eigenlijk zo simpel is.

Een beetje gevaarlijk, maar ik ga me er toch aan wagen, maar ik zou hier graag de vergelijking maken met artsen en de opkomende beroepsgroepen van verpleegkundig specialist en nurse-practitioners. Deze laatstgenoemde groepen hebben over het algemeen een opleiding tot verpleegkundige gehad, met specialistische studie. Hun taak is om de arts te ondersteunen in hun werkzaamheden, zodat patiënten beter en sneller geholpen kunnen worden, de werkdruk verdeeld wordt en mogelijk ook de kosten van de gezondheidszorg naar beneden kunnen.

Het is een ondersteunende taak. Ze hebben niet de opleiding en achtergrond die een arts heeft, noch zijn ze bevoegd om alle handelingen te doen die een arts, en vooral een specialist heeft. Deze heeft jaren van studie en specialisatie gedaan en daarbij specifieke kennis en vaardigheden verworven. Daarbovenop heeft deze een eed afgelegd en is deze bevoegd middels de wet om bepaalde handelingen te mogen verrichten. Een aantal van die taken kunnen overgenomen worden, afgebakend, en vaak nog onder supervisie. Daarmee kunnen ze denk ik zeker een aanwinst zijn voor de gezondheidszorg. Maar het verschil blijft.

Zo is het ook met priesters en pastoraal werkers, en andere vrijwilligers in de parochie. Een priester is aangesteld als bijzondere bedienaar Gods. Niet alleen door woord, maar door wijding, een heilige handeling, een sacrament. Hieruit vloeien specifieke taken en bevoegdheden, die alleen een priester kán doen. Naast deze zeer specifieke handelingen, zoals het celebreren van de Heilige Mis, zijn er ook taken die weliswaar bij zijn taak als zielenherder horen, maar die voor stukjes ook door andere mensen kunnen worden gedaan. Mensen die hiervoor geleerd hebben (in het geval van pastoraal werkers), en die op hun terrein bij kunnen dragen aan de pastorale zorg. Vooral in de huidige tijd van grote parochies en relatief weinig priesters is dit het geval.

Echter, ook hier is het een ondersteunende taak. Ze kunnen de priester niet vervangen, ze kunnen niet zelf de heilige handelingen uitvoeren. Daartoe zijn niet bevoegd (door God welteverstaan). Het is een kwestie van je taken en bevoegdheden weten, en van het waarom. Een Heilige Mis zal nooit daadwerkelijk vervangen kunnen worden voor een gebedsdienst of een woord- en communieviering, welke door leken geleid worden. De taken van de priester in de Heilige Mis zijn voorbehouden aan de priester, met een reden, naar Gods wil. Net zoals in het Jodendom alleen de hogepriester bij het Allerheiligste mocht komen.

In plaats van hierover te zitten mokken of stampij te maken, zou men er goed aan doen zich eens te verdiepen in de taakverdeling en de achtergrond. Maar vooral zal men deze moeten accepteren, en liefhebben, en de eigen plaats en roeping en die van de ander er in erkennen.

Welnu, u bent het lichaam van Christus, en ieder van u is van dit lichaam een onderdeel. Nu heeft God in de gemeente allerlei mensen aangesteld, allereerst apostelen, vervolgens profeten, en verder leraren; voorts is er de gave om wonderen te doen, te genezen, te helpen, te besturen en in talen te spreken. Niet iedereen kan apostel zijn, of profeet, of leraar. Kunt u allen wonderen doen? Hebt u allen de gave om te genezen, in talen te spreken en uitleg te geven? – 1 Korintiërs 12, 27-30

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: