Onafhankelijk is ook maar alleen

“Ik wil zelfstandig kunnen blijven leven. Wanneer ik dat niet meer kan, wanneer ik volledig afhankelijk ben van anderen, hoeft het voor mij niet meer. Dat is geen leven.”

Afhankelijkheid, of beter gezegd, onafhankelijkheid, lijkt een van de belangrijkste bepalende factoren te zijn voor een goede kwaliteit van leven. Afhankelijkheid, we moeten er niet aan denken. Net als velen ben ook ik zo opgevoed: word maar een zelfstandige vrouw, dat je niet van je man of iemand anders afhankelijk bent.

Maar is afhankelijkheid nou eigenlijk wel zo slecht? Is het echt zo dramatisch en mensonwaardig om afhankelijk te zijn van je medemens? Ik durf het eigenlijk sterker te stellen: we zijn nooit onafhankelijk. Voor al ons doen en laten, van het brood dat ’s ochtends op ons bord ligt tot het dak boven ons hoofd dat ons beschermt tegen de regen en de kou, van de kleding die we aan hebben tot het salaris dat we binnenkrijgen, zijn we altijd en overal afhankelijk van onze medemens, de ene keer zichtbaarder en directer dan de andere keer.

Wanneer je ziek wordt, ook al is het maar een gebroken been of pols, komt daar nog wat bovenop: we hebben dan soms mensen nodig die ons eten regelen, ons vervoeren naar de plaatsen waar we graag heen willen, maar mogelijk ook voor ons wassen, kleden en voeden, om ons van en naar het toilet te helpen, voor elk klein dingetje.

Als revalidatiearts in opleiding is een van de zaken waar ik me mee bezig hou mensen weer meer zelfstandigheid terug te geven. En dat is op zich een goed ding: iemand weer teruggeven wat nog wel mogelijk is, want eerlijk is eerlijk, dat is natuurlijk prettiger. Maar tegelijkertijd moeten we accepteren dat het soms niet anders kan. In plaats van er dan hard tegen te vechten en dan maar uit het leven te willen stappen, is het misschien wel een veel beter idee om de situatie te accepteren, je over te geven. En wie weet dat het dan niet alleen meevalt, maar dat je mogelijk zelfs nog vreugde kan halen uit de nieuwe situatie. Vreugde van de liefde en zorg die je ontvangt die je anders mogelijk onthouden zou zijn. Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: