Een onsje barmhartigheid alsjeblieft

De samenleving verhardt: het is steeds meer ieder voor zich en wie zich niet weet te redden om wat voor reden ook heeft pech. Wie iets verkeerds gedaan heeft moet zo hard mogelijk gestraft worden en daarna eigenlijk geen kans meer krijgen om een nieuwe start te maken. De verkiezingsslogan van de VVD is hier een treffend voorbeeld van: “leef mee met slachtoffers, niet met daders.”

Of het nou zo’n goede ontwikkeling is betwijfel ik. Dat mensen bestraft worden wanneer ze een misdaad hebben begaan is logisch, dat is het punt ook niet. Dit geldt zowel voor zaken betreffende de menselijke als de goddelijke wet. Het punt is hoe we vervolgens omgaan met deze zondaars, om het even in kerkelijke termen te zeggen. Laten we ze vallen als een baksteen, beschouwen we ze als onwaardig, ontnemen we ze een kans om hun leven te beteren?

Ieder mens is een schepsel, een kind van God, geschapen naar zijn evenbeeld, en heeft daarom recht op liefde en aandacht. Iedereen maakt echter fouten, hoe goed en heilig we soms ook denken dat we zijn. Maar is de instelling van eens zondaar, altijd zondaar niet wat te onbarmhartig en onchristelijk? Is het niet wat onbarmhartig en onchristelijk om mensen die een fout maken buiten te sluiten? Was het Christus zelf niet die naar de zondaars toe ging en ze als mens aansprak, liefdevol (maar tegelijkertijd ook vermanend zodat ze tot inkeer zouden komen)? Was het Christus zelf niet die liefdevol tegen de berouwvolle moordenaar zei dat hij diezelfde dag nog samen met Hem in het paradijs zou zijn?

Barmhartigheid, iets wat zowel uit de gewone samenleving als ook bij veel kerkelijke groeperingen lijkt te verdwijnen. Barmhartigheid wil niet zeggen dat je de fouten van iemand negeert, het betekent dat je ondanks dat iemand fouten maakt en daarvoor terecht gestraft wordt, je diegene blijft zien als je medemens en met liefde omringt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: