Dokter, ik heb zo’n pijn.

Als arts-assistent revalidatie is een van de problemen waar ik mee te maken krijg chronische pijn, en dan met name chronische aspecifieke pijn. Dit is pijn zonder specifieke oorzaak (specifiek in de zin van bijvoorbeeld een hernia of een breuk). Bij aspecifieke pijn kan je denken aan gelokaliseerde pijn (bijvoorbeeld in de rug) en fibromyalgie (ook wel eens spierreuma genoemd). Chronische pijn is een niet te negeren probleem, zowel qua hoeveelheid voorkomen als qua beperkingen die mensen erdoor ervaren. Een goede reden dus om te proberen deze mensen te helpen.

Veel zorgprofessionals vinden het een moeilijke groep patiënten. Niet alleen omdat veel specialismen er weinig mee kunnen, maar ook omdat het vaak om complexe problematiek gaat. Veel patiënten krijgen daarop het idee dat ze afgescheept worden met het gevoel dat het wel “tussen de oren” zal zitten en ze niet serieus genomen worden.

In de afgelopen maanden stage werd me des te duidelijker dat het belangrijkste is om de patiënt met chronische pijn serieus te nemen: ze hebben pijn, ze ervaren beperkingen. Dat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak is doet er wat dat betreft niet toe. Pas als je de patiënt als een persoon ziet met zijn eigen specifieke facetten, kun je de stap maken naar een behandeling.

De behandeling van chronische pijn binnen de revalidatie heeft vaak een gedragsmatig aspect. Dit maakt dat de betreffende patiënt er voor open moet staan. Net als bij stoppen met roken bijvoorbeeld moeten ook hier door de patiënt bepaalde stadia doorgemaakt zijn vooraleer tot behandeling over gegaan kan worden. Dit is helaas in een groot deel van de gevallen nog niet zo, en de inschatting is dat een groot deel van de patiënten waarvan we eigenlijk denken dat ze erg gebaat zijn bij een behandeling nooit deze behandeling zullen volgen.

Maar de allereerste stap is deze mensen, hun pijn en hun beperkingen serieus te nemen, of er nou wel geen specifieke oorzaak voor is.

Advertenties

Een gedachte over “Dokter, ik heb zo’n pijn.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: