Kindoffers (gastblog)

Eén van de gruwelijkste ideeën die ik ken, komt uit de Bijbel: mensoffers. En dan vooral kindoffers. Het idee dat iemand zijn eigen kind, onschuldig en machteloos, liet vermoorden. Om de goden gunstig te stellen. Het is niet vreemd dat de God van Israël er niets van moest hebben.

Gelukkig is dat lang geleden. Wij doen dat niet meer. Althans: niet op die manier. Maar in figuurlijke zin gebeurt het nog steeds, ook hier in ons eigen land. En wat mij betreft houden we er zo snel mogelijk mee op.

Als kind kreeg ik weinig aandacht. Mijn moeder is jong overleden. Mijn vader kreeg een nieuwe vriendin, maar tussen haar en mij ging het nooit lekker. Ik moest me van haar zo stil en afzijdig mogelijk houden; het liefst er helemaal niet zijn. De nieuwe vriendin dwong mijn vader min of meer te kiezen tussen haar en mij. In eerste instantie koos hij mij, ondanks zijn liefde voor haar. Maar ze kwam terug in zijn leven en nu koos hij voor haar. Zo werd mijn jeugd opgeofferd. Ook nu, op mijn 29e, heb ik daar nog veel last van.

Een kind kan niet alleen opgeofferd worden voor een nieuwe relatie, maar ook voor een carrière. Vader en moeder werken fulltime en er blijft weinig tijd over voor contact. Niet zelden raakt het kind tussen wal en schip, opgeofferd voor een groot huis en een dikke bankrekening. Ironisch genoeg wordt die bankrekening vaak ook weer gebruikt om dure cadeaus te kopen voor het kind, als goedmakertje. Desondanks krijgt het kind niet wat het nodig heeft: aandacht van zijn ouders. Het moet zichzelf maar redden.

Kindoffers voor een carrière komen ook voor in een meer letterlijke zin. Stel je voor: een vrouw van halverwege de 20, net klaar met haar opleiding en bezig met haar eerste baan. Dan wordt ze zwanger. Houdt ze het kind, dan kan ze een topcarrière wel vergeten. Maar… laat ze het kind weghalen, dan kan ze eerst die carrière opbouwen en daarna een gezin stichten. En zo eindigt menig foetus op het altaar van het grote geld, geslacht met een scalpel.

De God van Abraham, Izaak en Jakob wijst elke vorm van kindoffers af. Hoewel ik betwijfel dat hij daarbij zozeer aan verwaarlozing of carrièreabortussen dacht, durf ik er toch van uit te gaan dat hij ook daar geen voorstander van is. Laten we mensen boven geld stellen. En laten we, als ouders of toekomstige ouders, verantwoordelijkheid nemen voor onze kinderen, zowel voor als na de geboorte. Ieder mens heeft recht op leven en liefde.

Deze zaterdag, 8 december, is de jaarlijkse Mars voor het Leven. Ikzelf zal vooral stilstaan bij degenen die opgeofferd worden voor de wensen van een ander. Ik hoop dat u met mij mee wilt doen.

Disclaimer: dit is een gastblog, geschreven door mijn verloofde en op zijn verzoek hier geplaatst. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: