Het lichaam en zijn ledematen

In de tweede lezing van deze zondag (1 Kor 12, 12-30) verhaalt Paulus over het lichaam en zijn vele ledematen. In een gelijkenis met een gewoon lichaam waar de verschillende ledematen niet zonder elkaar kunnen en zelfs voor elkaar zorgen, schetst hij ook hoe wij als kinderen en volk van God met elkaar moeten omgaan. Niet als een boven de ander, maar gelijkwaardig en ieder met zijn eigen gaven.

Net als de tweede lezing van vorige week (1 Kor 12, 1-11) zouden we deze inhoud ook eens goed tot ons moeten nemen. Hoe veel mensen denken er wel niet dat ze perfect moeten zijn, in alles goed. Dat ze falen als ze een ding even niet goed doen, terwijl er zoveel andere dingen wel goed gaan. Sommige mensen hebben er totaal geen probleem mee, zelf behoor ik heel duidelijk niet tot die categorie, ondanks dat ik heel goed beter weet.

Het verlangen in mensen om perfect te zijn is denk ik wel eens een van de grote valkuilen. Perfect, wat is dat eigenlijk. Is het alles goed kunnen en overal in excelleren, of zijn zoals je geschapen bent, met je talenten en je zwakheden? Streven we naar iets waar we eigenlijk niet voor in de wieg gelegd zijn omdat dat nou eenmaal moet van de samenleving, of accepteren we dat we in sommige zaken gewoon niet zo goed zijn of gewoon normaal, want dat je niet in een bepaalde zaak excelleert, wil niet zeggen dat je er slecht in bent.

We kunnen niet alles zijn en doen. In plaats daarvan zouden we moeten kijken wie we zijn en wat de goede God ons gegeven heeft aan talenten. Deze talenten moeten we vervolgens gebruiken en vrucht laten brengen (Matt 25, 14-30). Zo brengt eenieder eigen talenten mee, en samen vormen alle mensen met hun talenten het volk Gods. De een niet beter dan de ander, maar wel ieder met zijn of haar eigen taak en plaats. Niet forceren wat niet onze plek of ons talent is, maar blij zijn met wat we gekregen hebben en op die manier bijdragen aan een betere wereld, aan het Koninkrijk van God.

Advertenties

Een gedachte over “Het lichaam en zijn ledematen

Voeg uw reactie toe

  1. Wat een mooi stukje! Nu nog proberen het echt tot me door te laten dringen om er ook naar te leven.. Bedankt voor dit goede begin van mijn week 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: