Medische twijfels in een ethische discussie: de Duitse bisschoppen en de Morning-After pill

De afgelopen dagen is er veel te doen geweest over de Duitse bisschoppen die de morning-after pill hebben goedgekeurd in geval van verkrachting. Dit omdat er pillen zouden bestaan die alleen de bevruchting tegengaan en niet de innesteling van de bevruchte eicel tegengaan. Gezien de omstandigheden zou dat moreel gezien acceptabel zijn, aldus de bischoppen.

Ethisch gezien kan ik me dit standpunt goed indenken en denk ik ook achter staan, gezien de heftige gebeurtenis die een verkrachting is. Als het inderdaad technisch mogelijk is. En daar heb ik zo mijn twijfels bij. Ik ben geen gynaecoloog, dus ik kan het mis hebben, maar voor zover ik weet heeft de morning-after pill de dubbele werking van zowel het verkleinen van de kans op bevruchting als het voorkomen van innesteling van de bevruchte eicel. Ik ben erg benieuwd hoe de pil werkt die alleen de bevruchting voorkomt zonder andere effecten.

Een ander geluid komt van de USCCB (United States Conference of Catholic Bishops) waar iemand mij op wees. Die stelt dat het geoorloofd is een pil te gebruiken met dubbele werking, zolang is vastgesteld dat er geen bevruchting opgetreden is. Dat is op zich een hele mooie en volgens mij ook ethisch te verantwoorden methode. Technisch gezien is het volgens mij echter wat lastiger. Bij het vaststellen van een zwangerschap wordt over het algemeen gekeken naar de waarde van het hormoon hCG. Dit is een hormoon dat vrijkomt zodra een bevruchte eicel zich nestelt in de baarmoeder. Op z’n vroegst is dit een week na de bevruchting. Aangezien de morning-after pill genomen moet worden binnen drie dagen na de bevruchting, is het standpunt van de USCCB weliswaar heel mooi, maar vooral (nog) theoretisch.

Al met al blijf ik dus sceptisch, hoewel het ditmaal meer ligt op medisch dan op ethisch vlak. Mocht ik recente medische ontwikkelingen hierin gemist hebben, dan word ik graag bijgepraat in deze. De volgende link is denk ik ook eentje waard om te lezen: http://www.ewtnnews.com/catholic-news/World.php?id=7088

Advertenties

Een gedachte over “Medische twijfels in een ethische discussie: de Duitse bisschoppen en de Morning-After pill

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: