Over mannen, vrouwen en de schoonheid van de Schepping

Nu er binnenkort als het goed is een conclaaf gaat plaatsvinden om een nieuwe paus te kiezen, is iedereen druk aan het speculeren en wensen ten aanzien van eigenschappen van deze nieuwe paus aan het noemen. Niet alleen door katholieken, maar ik krijg de indruk des te sterker van niet-katholieken. Hun “eisen” zijn niet zo moeilijk te raden en nogal cliché als ik zo vrij mag zijn dat te zeggen. Mijn indruk is dat een groot deel van de westerse landen pas tevreden is wanneer er een vrouwelijke paus met vrouwelijke partner gekozen wordt, die via allerlei onnatuurlijke methoden een of twee kinderen hebben gekregen, en die het vooral heel snel de Katholieke Leer overboord gooit.

Deze post gaat niet over een nieuwe pauskeuze, hoewel daar ook veel over te zeggen is. Nee, ik wou het juist hebben over de rol van vrouwen in de Kerk. Een rol die volgens velen te klein is. De Kerk zou vrouwen onderdrukken en minderwaardig achten dan de man, waardoor volgens hen de helft van de wereldbevolking niet meetelt. Het is daarom, zo wordt er gezegd, heel belangrijk dat de Kerk vrouwen priester laat worden.

Als hoogopgeleide jonge vrouw kan ik mij in het geheel niet in die kritiek vinden. Niet omdat ik mezelf als vrouw niet belangrijk vind, maar juist ómdat ik het vrouwzijn zo belangrijk vind. Juist doordat ik niet gelijk hoef te zijn aan een man, maakt dat ik vrouw mag zijn. Dat ik niet gelijk ben aan een man, wil niet zeggen dat ik niet gelijkwaardig ben aan een man. Vrouwen zijn in wezen evenveel waard als mannen. Ze hebben echter wel andere kwaliteiten. Dat is niet een kwestie van de een boven de ander stellen, maar een kwestie van eerlijk kijken naar de werkelijkheid en ieder in zijn of haar waarde laten.

Deze verschillen in kwaliteiten maken ook dat mannen en vrouwen verschillende rollen hebben, ook in de Kerk. Het priesterschap is er voor de man, zo door Christus reeds ingesteld. Een taak met veel verantwoordelijkheid, een taak die het hele leven van een man vraagt. Maar om de Kerk draaiende te houden zijn ook vrouwen nodig, zo lezen we al op verschillende plaatsen in de Bijbel. Vrouwen zijn onmisbaar, op hun eigen terrein. Niet alleen bijvoorbeeld bij het verzorgen van zieken, maar ook bij het verspreiden van de blijde boodschap. Ze zijn zelfs essentieel onderdeel van het heilsplan van onze God (Maria). Man en vrouw houden samen (en samen met Christus) de Kerk levend, elk met hun eigen rol, in harmonie.

Juist hierdoor voel ik mij als vrouw gewaardeerd en in mijn waarde gelaten. Ik hoef niet te zijn als een man, ik mag vrouw zijn, zoals God mij geschapen heeft. Ik hoef niet te streven naar iets wat ik niet kan, maar zijn zoals ik ben, want dat is mooi en goed, anders had God de vrouw ook niet geschapen lijkt me (er wordt wel eens gezegd dat de vrouw de kroon op de Schepping is). Ik heb oprecht verdriet om de vrouwen die menen dat ze alleen goed zijn wanneer ze zich net zo gedragen als een man. Zusters, jullie doen jezelf echt zo tekort. Hou van jezelf, van het vrouw zijn. De helft van de wereld is al man, de andere helft hoeft dat niet ook te worden. De Kerk snapt dat, nu de wereld nog.

Advertenties

5 gedachten over “Over mannen, vrouwen en de schoonheid van de Schepping

Voeg uw reactie toe

 1. 🙂
  Dit is ook wat ik ervaren en geleerd heb van het katholieke geloof. Iets wat het feminisme en de hippie-vrijheid-blijheid-mentaliteit niet hebben gekund. Maar het is zo tegen-logisch, tenminste als je denkt in termen van ‘vrouwen zijn altijd onderdrukt en moeten nu alles mogen’. Ik heb dat zelf altijd ervaren dat ik alles móet, niet mag. Ik móet alles kunnen en doen, carrière, sociaal leven, sport, huishouden, en ik moet het allemaal goed doen, een soort wedloop. Het geloof heeft mijn prioriteitenlijstje geheel veranderd. En eerlijk gezegd heb ik me nog nooit zo geëmancipeerd gevoeld als nu. Hoewel dat niet altijd makkelijk is uit te leggen. Fijn dat je je mening uit, de andere meningen horen we al zo vaak!

  1. Heel herkenbaar, ook dat stuk van eigenlijk nu alles moeten. Eerst mochten vrouwen eigenlijk niks, nu moeten we alles. Het is een beetje de verkeerde kant doorgeslagen, met grote gevolgen van dien.

 2. Ik vind het mooi geschreven en ik denk dat ik het wel aardig begrijp, maar ik blijf (nog) bij het standpunt van ‘de wereld’. Uit jouw verhaal lees ik namelijk het volgende: ‘vrouwen hebben de kwaliteiten niet om priester te worden’. Is dat niet wat kort door de bocht? Zou je niet beter naar de kwaliteiten van elk individu apart kunnen kijken en daarbij de beide geslachten een gelijke kans geven? Want wat nu als ik, als vrouw zijnde, precies die kwaliteiten bezit die mij tot een zeer geschikte priester maken, wellicht beter dan menig man?

  1. Het belangrijkste theologische punt is dat Christus dit zelf zo ingesteld heeft. Niet alleen de Kerk en ook paus met bindend leergezag (“Gij zijt Petrus en op deze steenrots zal ik Mijn Kerk bouwen”, maar ook “wat gij zult binden op aarde zal ook in de hemel ontbonden zijn, en omgekeerd” (even makkelijk geciteerd)), maar ook heeft Hij mannen zoals Hijzelf ook man was tot zijn plaatsbekleders gewijd, tot apostelen en daarmee ook priesters en bisschoppen. Vrouwen hebben een andere belangrijke rol, niet minderwaardig, maar anders. Daar doen individuele kwaliteiten niet aan af. Het gaat dan ook niet om deze kwaliteiten om wel of geen priester te kunnen worden. God heeft simpelweg vrouwen niet bestemd om priester te worden, en de Kerk kan daarom vrouwen niet wijden tot priesters.

   1. Bedankt voor je reactie 🙂 Ik had dat inderdaad al eens eerder voorbij horen komen, maar ik blijf het moeilijk vinden om te geloven. In ieder geval weer iets om over na te denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: