Misloze zondag: over prutsende priesters en slechte communicatie

Aangezien mijn lieve kersverse echtgenoot en ik na onze trouwdag een paar dagen in een hotel in de buurt van Zutphen verbleven, hadden we gisteren een aantal sites van parochies in de omgeving bekeken om te zorgen dat we naar een Mis konden in de buurt. Van een aantal Missen wisten we dat het goed zou zijn, maar aangezien die vroeger op de ochtend waren en het toch wel ons minihuwelijksreisje was met relaxte ochtenden besloten we voor een Eucharistieviering om elf uur te gaan in Deventer.

De kerk zag er mooi en degelijk uit en de overwegingen van de priester die de Mis zou doen was niet slecht. Dat durfden we wel te vertrouwen, ook met in het achterhoofd dat mocht het toch niet goed zijn, we altijd nog aan het einde van de middag in Groningen naar de Poolse Mis konden.

Zo gezegd, zo gedaan. Wij op weg naar Deventer. De kerkklokken waren al aan het luiden. De kerk was inderdaad erg mooi. Achterin lagen liturgieboekjes, dus wij die doorbladeren. Het heeft maar een aantal seconden geduurd om te beseffen dat het geen Mis zou zijn: het was een viering die deed alsof ze een Mis was, maar een dusdanig tafelgebed had (wat een woord ook trouwens) met ontbrekende consecratiewoorden, dat we voor de dienst begon maar weer terug de auto in gegaan zijn.

Na een rit terug door het mooie landschap, maar met een gevaarlijke, op z’n zachts gezegd onfatsoenlijke, bumperklever achter me (die als het goed is binnenkort een gepeperde brief/aangifte van de politie kan verwachten), lekker thuis wat opgeruimd om het weer leefbaar te maken. Ruim op tijd op de fiets gestapt richting de Mis..of althans, dat dachten we. Bij aankomst bleken er al wat Polen te wachten voor een dichte deur, en al vrij snel bleek er geen Poolse Mis te zijn, ondanks dat dat nog wel op de site van de parochie stond.

Een Misloze zondag dus, voor het eerst in jaren. Thuis met m’n lief maar vespers gebeden met daarbij de mislezingen van vandaag. Toch nog eventjes en momentje extra en bewuste aandacht voor God. Maar het blijft nogal waardeloos geen Mis gehad te hebben.

Laten we daarom bidden voor de Kerk en de priesters, dat zij waarlijk herders mogen zijn van Gods kudde (en er niet zelf een potje van gaan maken).

Advertenties

5 gedachten over “Misloze zondag: over prutsende priesters en slechte communicatie

Voeg uw reactie toe

 1. het komt op mij over als of jullie gewoon te zijn aan wat meer rust.
  De kerkdienst komt zo op je pad, en is je dus zo gegeven.
  De bumperklever kan het niet helpen en waarom die wraak met de politie.
  Allemaal wat Te.

  1. De rust hadden we juist net lekker gepakt, dus daar ligt het niet aan.

   1. Als katholiek wil je gewoon een Mis: bron en hoogtepunt van het katholieke geloof. Als nota bene een priester dan de Mis ongeldig maakt, dan is dat een zeer ernstige zaak, en schaadt het het vertrouwen van de gelovigen. Iedereen die een beetje vertrouwd is met het katholieke geloof weet dat.

   2. Die bumperklever was niet gewoon een bumperklever: nog eventjes extra gas geven zodanig dat zelfs zijn nummerplaat niet meer te zien was en bij het voorbijrijden nog eventjes een gebaar maken dat hij onze kelen graag door zou willen snijden zijn slechts voorbeelden. Maar ik begrijp dat dat heel normaal is?

 2. Allereerst van harte gefeliciteerd! Fijn om getrouwd te zijn, en fijn dat alle voorbereidingsstress voorbij is, of niet? Die taferelen, met briefjes op de deur, ik dacht dat dat alleen in het buitenland zo was! Maar vanuit de heftigheid van de emoties en de ergernis komt zelden iets goeds voort, is mijn, op dit gebied ruime, ervaring. Het gebed opzoeken lijkt mij de juiste actie. Ik wens je de vrede. Als het je een troost is… ik ben gister naar een oecumenische viering geweest dus ook niet naar de katholieke mis. Deze viering werd wel ondersteund door onze kerk en onze pastoor ging mede voor. Ik heb erover gebeden wat ik moest kiezen en dit was het resultaat.

  Maar eigenlijk vind ik dat je je hemaal niet druk zou hoeven maken om deze dingen, op dit moment! Geniet van je nieuwbakken man, heb tijd voor elkaar. Dat is niet alleen leuk voor nu maar ook een investering voor de toekomst, het schept een bodem voor wat komen gaat. Wat dacht je dat een goed huwelijk voor een voorbeeld is? (sprak zij, die het weet, haha) Succes ermee, geniet van elkaar.

  1. We waren er gisteren eigenlijk nog erg rustig onder, maar het is wel iets wat voor ons belangrijk is, en wat überhaupt ook belangrijk is. Het is gewoon zo zonde dat ons mooie geloof zo ondermijnd wordt. Ik begrijp dat mijn stuk als erg heftig emotioneel gelezen kan worden, dat is het ergens ook, maar het is best in en met rust geschreven, al blijft geschreven tekst wat dat betreft altijd lastiger te interpreteren dan gesproken 😉

 3. De Rooms Katholieke gelovigen hebben het recht om de H.Sacramenten te ontvangen, zoals de Kerkleiding (Paus) meermalen heeft verwoord. Ik vind jouw klacht Ingrid daarom zeker gepast en het moet maar eens gezegd worden dat aan deze situatie – van misloze zondagen – een einde moet komen. Misloze zondagen, daar ontvang je geen sacramentele genaden mee en alleen die er mee instemmen moeten zich eens gaan afvragen of zij niet een heilloze weg zijn ingeslagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: