O, wij eigenwijzen

Mensen zijn eigenwijs en zeer goed in zelfbedrog. We menen heel goed te weten wat goed voor ons is, en ook als we stiekem beseffen dat wat we menen dat goed voor ons is eigenlijk toch niet goed voor ons is, zijn we heel goed in het bedriegen van onszelf.

In mijn werk als arts-assistent revalidatie kom ik hier dagelijks mee in aanraking. Niet alleen met mensen die hardnekkig door blijven roken en daar een beroerte aan overhouden waardoor ze halfzijdig verlamd zijn, maar bijvoorbeeld ook met mensen die beetje bij beetje hun been steeds verder geamputeerd zien worden als het gevolg van wonden die niet willen genezen omdat hun bloedtoevoer door het roken (al dan niet in combinatie met andere aandoeningen die ook nogal eens een leefstijlgerelateerde component hebben) zo allemachtig beroerd is geworden. Uiteraard daarna nog steeds gewoon de ene peuk na de andere opstekend, want ach, het zal wel meevallen.

Een andere groep zijn de mensen die na een verkeersongeval zodanig in de kreukels liggen dat ze moeten gaan revalideren. Hersenkneuzingen met soms als gevolg permanente hersenbeschadiging, botbreuken maar ook amputaties kunnen tot deze groep behoren. Een deel van de mensen zal hier niks aan kunnen doen, maar als ik vervolgens na het werk weer de weg op ga, vraag ik me wel eens af of mensen door hebben hoe gevaarlijk het eigenlijk is wat ze doen: bumperkleven, te hard rijden, rakelings inhalen, bellen onderweg en ga zo maar even door. Het lijkt zo onschuldig, maar er hoeft maar iets te gebeuren en het kan grandioos verkeerd aflopen.

Geen van deze mensen heeft deze gevolgen gewild, maar wel moeten ze allen met de gevolgen leven, en die kunnen zeer ingrijpend zijn. Ik ben daarom helemaal voor een strakke handhaving van geldende regels, en ook van een strikt rookverbod. Niet om mensen te pesten, maar om ze te behoeden voor de verschrikkelijke gevolgen die het kan hebben. Helaas hebben mensen de schadelijke gevolgen vaak pas door als ze keihard tegen de muur knallen, en zelfs dan nog geregeld niet. En zo komen we we weer bij het begin uit: mensen zijn eigenwijs en zeer goed in zelfbedrog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: