Katholieken en hun anti-katholieke uitingen

Niet zelden komt het voor dat mensen zeggen katholiek te zijn, maar vervolgens allerlei zaken steunen en promoten die absoluut niet katholiek te noemen te zijn. Onder de grote noemer van de ouderwetse kerk met die oude man daar in Rome, wordt de eeuwenoude Leer van de Kerk afgedaan als gewoon een mening waar men zich als katholiek niets van aan hoeft trekken.

Deze mensen kunnen het niet méér fout hebben. De Leer van de Kerk is niet gewoon slecht een van de vele meningen. Het is niet achterhaald doordat de meerderheid van de mensen in de westerse wereld meent dat ze dat is. Nee, het is de Leer van Christus, en daarmee Waarheid, die de Rooms-Katholieke Kerk leert. Het is daarom de plicht van iedere katholiek om zich te verdiepen in de deze Leer. Je te verdiepen in wat er nou precies geleerd wordt en waarom. Het zijn geen regels om de mens te beknotten en te pesten, maar juist om de mens geheel vrij te laten zijn en te leven zoals hij bedoelt is.

Geregeld heeft het tijd nodig om ook echt te begrijpen waarom de Kerk iets leert, om er achter te gaan staan en er zelfs van te gaan houden. Soms kost het weinig moeite, soms duurt het jaren tot een heel leven. Geregeld levert het een innerlijke strijd op, omdat we als kinderen van deze maatschappij nou eenmaal vaak opgegroeid zijn met normen en waarden die geheel in strijd zijn met de Leer van Christus. Twijfel, moeite hebben met de Leer, dat mag, dat is geheel logisch.

Het wordt echter een probleem wanneer je afwijkende meningen gaat verkondigen naar anderen, alsof ze prima goed en ook gewoon katholiek zijn. Niet alleen breng je je eigen ziel daarmee in gevaar, je doet Christus er pijn mee (je zegt immers tegen Hem: “ik weet het toch wel beter dan Jij”) en niet te vergeten, je brengt ook de ziel en het geluk van je medemens in gevaar.

Het katholieke geloof is niet iets wat je zelf samenstelt, naar gelang wat jij en je omgeving prettig vinden. Het katholieke geloof is één geheel, door de eeuwen gegroeid en vastgesteld, en door God zo gewild, voor het geluk van de mens. Daar (moedwillig) afbreuk aan doen is zonde.

Advertenties

6 gedachten over “Katholieken en hun anti-katholieke uitingen

Voeg uw reactie toe

 1. Ik ben het met je eens mbt de kwestie “hoe het hoort”. Maar ik mis in dit stuk een antwoord op de maatschappelijke veranderingen van, zeg, de laatste eeuw. Vroeger waren er waarschijnlijk net zo veel leken als nu, die een afwijkende mening hadden – alleen werden ze door zowel kerkelijk als wereldlijk gezag terug hun hok in getimmerd. Die tijden zijn nu echt voorbij: we hebben vrijheid van meningsuiting en dus gaan al die “ketters” die voorheen braaf zwegen, hun mening uiten. Dat is een realiteit waaraan de Kerk zal moeten wennen en waar zij zich aan zal moeten aanpassen. Niet door al die gekke meningen prima te vinden – zij moet uiteraard daar het Evangelie tegenover blijven stellen. Maar simpel zeggen “mond dicht en probeer maar wat harder, misschien ga je het ooit geloven” werkt niet meer in de Westerse wereld. Dus je zult toch iets anders moeten doen. En wat dat “anders” is, dat zie ik nergens terug in je stuk.

  1. Dan wordt het stuk ook te lang, denk ik. Of ik moet beter leren schrijven.

   M.i. is het niet: mond houden en probeer harder, in de onderdrukkende zin van het woord. M.i. is het belangrijk om het evangelie te blijven verkondigen, een link te leggen naar de hedendaagse maatschappij en mensen uitleg geven over wáarom de Kerk bepaalde zaken zo leert. Ruimte voor twijfel moet er zijn, ruimte voor vragen ook. Ik heb zelf ook jaren gedaan over bepaalde kwesties, en heb ook nog steeds moeite met sommige zaken. Maar er is een verschil tussen bijvoorbeeld zeggen: “Gayparade, yay, wat een feest, wat goed” en “Wat heeft de Kerk nou eigenlijk tegen homo’s, het is toch ook gewoon liefde?”.

   Juist na het Tweede Vaticaans concilie werd volgens mij aangemoedigd dat leken zich meer zelf gingen verdiepen, in plaats van blind volgen. Ik denk dat het goed is dat we dat ook oppakken, ons verdiepen, ons écht verdiepen, niet aan de oppervlak blijven.

   Het ligt echter vrees ik ook in de hedendaagse mens om zich van het begrip regels weinig tot niks aan te trekken. We zijn onze eigen God geworden, alles is relatief. Zwart en wit (goed en kwaad) kennen we nauwelijks meer, er zijn alleen nog maar grijstinten.

   Ik weet dat ik schrijvend nogal eens wat te fel wil overkomen. Maar het is belangrijk om de liefde van het Evangelie in ons te dragen en uit te dragen, ook als dat niet altijd goed valt bij onze medemens. Wanneer mensen zeggen: “ik ben ooit katholiek gedoopt, maar ik doe er niks meer mee en heb andere standpunten”, is dat voor mij anders dan dat mensen zeggen: “ik ben katholiek, maar ik geloof dat allemaal niet en dat is ook prima katholiek”.

  2. [aanvulling] En weet je, ik besef ook echt wel dat veel van de katholieken waar ik het over heb, met het oprechte idee het goed te doen dingen zeggen en handelen. Ik besef ook dat velen van huis uit een rugzakje met ervaringen uit de eerste periode die jij schetst hebben. Over het algemeen probeer ik daar rekening mee te houden, in het dagelijks leven wel wat meer dan op deze blog eerlijk gezegd, maar soms kies ik er voor een wat minder genuanceerd geluid te laten horen.

 2. Ik vind het een goed stuk, je mag best een beetje provocerend schrijven vind ik. Mij heeft het wel weer even een schop gegeven om me inderdaad meer te gaan verdiepen en niet in eerste instantie alles ouderwets/achterhaald te vinden. Toch ben ik het niet helemaal met je eens. Zelf heb ik met een heleboel dingen van de Kerk veel moeite en ik zou bijna zeggen: als katholiek zijn betekent dat je mening niet mag afwijken van wat de Kerk leert, dan noem ik me misschien maar liever geen katholiek (meer). Voor mij betekent katholiek zijn dat ik er oprecht achter sta dat er een lange traditie van overdracht is die uiteindelijk van Christus zelf komt, in tegenstelling tot de mening dat het hele christelijk geloof uit de Bijbel alleen te leren is zoals de protestanten geloven. Maar dat betekent nog niet dat ik altijd geloof dat de Leer van de Kerk dé Waarheid is. Dat omdat ik denk dat de Leer van de Kerk niet persé overeen komt met de Leer van Christus zelf. Hoe goed wij mensen het ook proberen, in 2000 jaar tijd kan er zoveel ‘fout’ gaan.. Ok, ik moet toegeven dat ik schrijf ‘ik denk’ en dit is misschien precies wat je bedoelt met de zin: “Het katholieke geloof is niet iets wat je zelf samenstelt, naar gelang wat jij en je omgeving prettig vinden.” En inderdaad, op dit punt kan ik nog zoveel leren, maar ‘de Kerk’ heeft door die 2000 jaren heen ook heel wat dingen op haar geweten die zelfs in strijd zijn met haar eigen Leer, dus hoe kan ik die nu nog geloofwaardig vinden? Hoe kan ik er op vertrouwen dat het klopt? Als de dingen die je doet in strijd zijn met de dingen die je verkondigt, hoe weet een gewoon mens dan nog wat de Waarheid is?

  1. Ok, nu het wat rustiger is even tijd voor een reactie. Op een of andere manier had de computer op het werk ipv approve gedacht dat ik trash ofzo klikte.

   In principe heeft elke katholiek de plicht om zijn of haar geweten te vormen naar de Leer van de Kerk. Dat is lastig, dat is een uitdaging waar je je hele leven over kan doen denk ik. Het is een leerproces, en een proces van jezelf overgeven. Er moeite mee hebben lijkt me daarom helemaal niet raar of per sé slecht. Het maakt je mens, en al helemaal een mens van deze tijd. Twijfelen is normaal, en mag ook. Stel vragen, en wees kritisch, maar sta ook open voor het feit dat de Leer van de Kerk niet zomaar ontstaan is. Ook dat is een proces van vele jaren geweest, waar velen zich over gebogen hebben. Woord en Traditie zijn de bronnen van ons geloof, en Traditie mag het Woord niet tegenspreken, en dat doet het gelukkig ook niet.

   Zoals je noemt geven velen die als herders voor Gods kudde zijn aangesteld niet het goede voorbeeld. Dat doet echter niks af aan de Waarheid van de Leer. Net als wij zijn ook priesters en ja, ook de paus, gewoon zondige mensen, die ook moeten streven naar heiligheid, elke dag opnieuw. Daardoor maken ze het inderdaad wel moeilijk voor de gewone gelovige om dingen aan te nemen als goed. Stel dat jij bijvoorbeeld verkondigt dat stelen slecht is, maar vervolgens wel betrapt wordt hierop, dan is het voor mensen moeilijk te geloven dat stelen echt slecht is. Het is echter wel slecht. Als je snapt wat ik bedoel.

   Volgens mij heb ik het je al eens eerder gezegd: ieder heeft z’n eigen weg te gaan op weg naar heiligheid. De een gaat snel, de ander langzaam, de een vindt het een moeilijk, de ander het ander. Het heeft mij ook een aardige tijd gekost om de Leer van de Kerk te accepteren, maar hoe meer ik me verdiepte, hoe meer ik zag hoeveel Liefde er in zat, en hoe waar het was. Dat wil niet zeggen dat ik niet ook wel eens twijfel, geregeld zelfs: wat nou als, is het echt wel zo, doen we het niet fout zo..etc. Maar uiteindelijk is de Kerk de Bruid van Christus, en moeten we erop vertrouwen dat zij doorgeeft wat Christus geleerd heeft, en dat telkens opnieuw verkondigt, aansluitend bij de tijd, hoeveel moeite mensen er ook mee hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: