De basis van een leven samen

Proefdraaien voor het huwelijk. Zo wordt samenwonen geregeld beschouwd in deze samenleving. Vaak ook als eindstation van een relatie trouwens, omdat trouwen niet meer nodig geacht wordt (maar daar gaat het hier even niet over). In de aanloop naar ons huwelijk heb ik geregeld opmerkingen gehad dat je toch echt niet zomaar kon trouwen als je nog niet samengewoond had: je kent elkaar dan immers nog niet goed genoeg en dat zal het huwelijk niet ten goede komen.

De goede bedoelingen van veel van deze opmerkingen ten spijt, is het mijn inziens toch een behoorlijk misvatting dat je eerst samengewoond moet hebben voor je gaat trouwen. Wanneer de basis van een relatie goed is met openheid en wederzijds respect naar elkaar toe, wanneer je er samen met die ander echt voor wilt gaan en ook weet dat het gaat lukken, voegt samenwonen voor het huwelijk niks toe. Sterker nog, het doet alleen maar afbreuk aan de start die je samen maakt in een huwelijk.

Ik ben blij dat mijn man pas na onze trouwdag bij mij ingetrokken is. Uiteraard is het wennen, maar dat is niet iets slechts. Dat we allebei onze was anders opvouwen, dat hij niet en ik wil direct na de afwas de afwas wil afdrogen en in de kast wil hebben, dat hij een paar uur later naar bed gaat dan ik…dat is niet iets wat invloed heeft op onze relatie. De basis die wij in onze relatie hebben, heeft juist invloed op hoe we omgaan met onze verschillen. We wisten al voor het huwelijk wat aan elkaar hadden, daar was geen samenwoningsperiode voor nodig (wel gewoon goed met elkaar praten).

Onze huwelijksdag was het begin van ons leven samen. Toen werden we pas één als man en vrouw. Toen wisten we dat de zegen van God op ons huwelijk rustte. En met dat begin, met die zegen en die zekerheid, gaan we het leven samen aan.

Advertenties

Een gedachte over “De basis van een leven samen

Voeg uw reactie toe

  1. Heel mooi geschreven zonder te veroordelen, mijn complimenten! Zelf denk ik dat samenwonen niet eens bewust ‘proefdraaien voor het huwelijk’ hoeft te zijn. Veel stellen willen ook bewust kiezen voor het huwelijk en hun relatie laten toegroeien naar het moment waarop ze kunnen zeggen: ‘ja, we gaan het leven samen aan’. Maar omdat het fijn is, gezellig, gemakkelijk, vaak goedkoper, kiezen ze er uit gemak voor om vast te gaan samenwonen. Ik ben het met je eens dat ‘samengewoond hebben’ absoluut geen noodzaak is om samen het huwelijk aan te gaan. Maar ik denk dat veel mensen gewoon zoiets hebben van: ‘als het kan, waarom dan niet?’. Dus niet bewust ‘proberen of we samen in één huis kunnen wonen’, maar gewoon graag dicht bij elkaar willen zijn tijdens het bouwen aan een goede basis. Ik hoop dat ik een beetje duidelijk heb omschreven wat ik bedoel. Toch altijd moeilijk met tekst.. Maar ik moet ook zeggen: Ik heb erg veel bewondering voor de manier waarop jullie het hebben aangepakt. Een voorbeeld voor velen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: