Zoektocht naar een nieuwe thuisparochie

Inmiddels wonen we een maandje in het katholieke Brabant. Waar we in Groningen kerkten in dé parochie van de Stad, en daar in de loop van de jaren aardig wat opgebouwd hadden aan contacten, is het hier zoeken naar een parochie. Zoeken naar een parochie die bij ons past: waar de liturgie goed is, maar er ook ruimte is voor contacten en activiteiten daar om heen.

Aangezien de parochie het dichtste bij én geen crèche en kinderwoorddienst heeft, én pas sinds 2 weken weer een eigen pastoor met een zeer rommelige afgelopen maanden tot jaren hieraan vooraf, zijn we eerst verder gaan kijken. Op aswoensdag in de noordelijke parochie van de stad gekerkt. Waar de liturgie op zich goed was, maar de hoofdkerk gewoon niet eens knielbanken had. Zou geen crèche af en toe nog acceptabel zijn (kinderen horen er nu eenmaal ook gewoon bij, het is echter niet altijd even goed voor je eigen devotie en die van de mede-kerkgangers), niet fatsoenlijk kunnen knielen voor Onze Lieve Heer is toch wel een beetje een afknapper.

En zo kwamen we terecht in de zuidelijke parochie van de stad. Grote parochie, meerdere kerken. Met in de hoofdkerk wekelijks crèche en kinderwoorddienst en veel gezinnen aanwezig. De Mis was goed, al is het wel even schakelen tussen de pastoor die er graag wat tempo in houdt (Groningen) en deze priester. Wel wat kleine dingen om aan te wennen (het houdt qua kerkgebouw en liturgie een beetje het midden tussen wat we in onze thuisthuisparochie in Sneek en de oude thuisparochie in Groningen gewend zijn), maar zeker waardig om een nieuwe thuisparochie te worden. Tel daarbij op dat we ontzettend welkom geheten zijn door de andere gezinnen, en ze ook regelmatig een gezinsmiddag hebben, en het lijkt erg positief.

Echter. Via de Facebook-groep van katholieke mama’s (hoera voor social-media), was er begin februari al een bericht dat er een opstart werd gemaakt met een wekelijks Tridentijnse Mis voor gezinnen. Op iets meer dan een half uurtje rijden. Dat is toch wel de moeite waard. Maar zoals met alle dingen in opstart, en zeker met zoiets kerkpolitiek gevoeligs en praktische uitdaging als een Tridentijnse Mis, was dit nog niet elke week, en ook niet elke week op dezelfde tijd. Maar het is dan toch echt gelukt vandaag. En wat ben ik blij dat we gegaan zijn. Het was niet druk, maar toch wel een mooi aantal gezinnen met allemaal jonge kinderen (onder de 7 jaar). Kinderen die heen en weer liepen en ouders die af en toe met een kind de deur uitglipten konden niet voorkomen dat het een mooie devote Mis was. Zo ontzettend fijn om met mensen te zijn die ook een stuk traditie zoeken én dat aan hun kinderen door wil geven. Net als bij de parochie in stad-zuid, zijn we wat langer na blijven zitten. Investeren in de contacten vinden we op dit moment extra belangrijk. Ik begrijp dat een en ander nog erg zoekend is qua vast tijdstip en locatie, en naar meer priesters om voor een goede stabiliteit te zorgen. Wat zou het mooi zijn als het zou lukken. Wat zou het mooi zijn als dit kon groeien, zowel in aantal mensen dat komt als in een diepgeworteld en liefdevol geloof.

Waar we volgende week kerken, we moeten het nog maar even zien. Wat mij betreft gaan we in ieder geval proberen de gezinsmissen in de gewone parochie te vermijden (hoewel het hier anders gaat, is het qua te-doen-baarheid redelijk vergelijkbaar met Groningen), maar op een of andere manier een middenweg proberen te vinden tussen de beide parochies. Een thuis lijken we in ieder geval te gaan vinden, zolang we ons zelf maar de tijd en rust gunnen. In Groningen heeft het immers ook meerdere jaren geduurd voor we daar goed geworteld waren.

Advertenties

3 gedachten over “Zoektocht naar een nieuwe thuisparochie

Voeg uw reactie toe

  1. Als je ergens nieuw bent, duurt het altijd even voor je je echt ergens thuis voelt. Neem de tijd! Hier bij ons is er maar één parochie in de wijde omgeving, dus veel keuze hebben we niet. Gelukkig is het een leuke parochie, met (in totaal) heel wat enthousiaste gezinnen. Toch kan in na anderhalf jaar nog niet zeggen dat ik hier al dichte vrienden heb gemaakt. Dat vind ik erg moeilijk. Wel heel veel lieve mensen hoor, maar bijvoorbeeld een echte vriendin heb ik nog niet gevonden. Ik hoop dat jullie snel een plek vinden waar jullie kunnen groeien en goede vrienden kunnen maken!

  2. Gelukkig hebben jullie wat gevonden. Voor mij was het ook nogal zoeken. De eerste kerk waar ik ging zat het goed fout. Ik heb nu een geweldige parochie gevonden waar ik ga blijven gaan ook al is het in de stad en is het met verkeer en parkeren zeker niet handig. Ik zoek nog steeds een goede kerk voor zaterdagavonden helaas. Ben in een paar kerken geweest, maar goh van heel verwarde en rommelige preken tot een ronde banken opstelling en nergens knielbanken…De zoektocht gaat verder.

  3. Wat leuk Ingrid om weer eens van je te horen! Een hele verandering, zo’n verhuizing. Inderdaad, ik zou er ook rustig de tijd voor nemen, rondkijken, ervaren, dan wordt het vanzelf wel duidelijk. Ik zit nog steeds in de parochie waar ik ‘geboren en getogen’ ben als katholiek. Ik heb wel eens wat te mopperen maar ik voel me hier toch thuis. Het is een samengestelde parochie, uit zeven eerdere parochies, en dat kan je soms wel merken ook, aan de verschillende behoeftes en meningen die men heeft. Het lijkt soms net op mijn eigen familie! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: