Lekenoverwegingen – muziek in de Mis

Afgelopen 18 november zat ik met een goede vriendin in Ahoy Rotterdam bij ons jaarlijkse avondje Night of the Proms. Net als bijna alle jaren neemt de muziek me even mee naar een wereld die mooi en goed is. Het voelt voor mij op en bijzondere manier een aanraking met God. En dat doet me weer stilstaan bij hoeveel muziek teweeg kan brengen.

Ook in de Mis heeft muziek een doel. Het ondersteunt het opgaan naar God en de lofzang op Hem. Primair zou het net als de Mis zelf (zou moeten zijn) op God gericht mpeten zijn. Tot meerdere Glorie van Hem. En daarna ook tot heil van alle aanwezigen. En uiteindelijk ook van de wereld en allen die ons zijn voortgegaan.

Het Gregoriaans is hier een geëigende manier voor. Net als de gezangen vanuit o.a. de oosterse kerken, heeft het een sacraal karakter. Hemel en aarde raken elkaar. Even is er niet meer het alledaagse en tijdgebondene, maar Christus tegenwoordig  en de priester die het Heilig Misoffer opdraagt.

Wij als gelovigen sluiten ons daarbij aan. Door mee te bidden, soms in stilte, soms in dialoog. Door onse moeilijkheden en onszelf mee te offeren. Daarbij worden wij op onze beurt gevoed door zowel het Woord van God als door het ontvangen van het vleesgeworden Woord: Christus.

Muziek in de Mis zou dit doel, deze aspecten moeten ondersteunen. Heden ten dage zijn er echter veel soorten muziek die tijdens de Mis gebruikt worden, ook al is het officieel niet eens de bedoeling en toegestaan. Zo heb je bijvoorbeeld de bundel Gezangen voor Liturgie, liederen van Taizee en Emmanuel en ook kinderliedjes.

Al deze soorten muziek hebben als positieve aspect dat een bepaalde groep mensen aanspreekt die zich mogelijk, zeker in deze tijd, niet aangesproken weten tot de traditionele, geëigende, muziek. Daar schuilt ook gelijk de keerzijde: het spreekt slechts een kleine groep mensen per keer aan. Je sluit dus eerder uit dan dan je insluit.

Een andere keerzijde is dat het vaak het sacrale karakter van de Mis omlaag haalt. Het wordt meer een “fijne samenkomst”  dan het onbloedige offer van Christus. We halen er misschien, afhankelijk van de doelgroep opn dat moment, emotioneel wat uit, maar hoe diep is dat? En heeft het niet meer als doel gehad ons als volk wat te brengen dan dat we God wat zijn komem brengen?

Laat de muziek in de Mis dus in de eerste plaats sacraal zijn, op God gericht. En gebruik de andere muziekgenres voor momenten na en buiten de Mis om voor de specifieke doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan peuterpraise, Marialof of Aanbidding met jongeren. Emoties zijn ook in het geloof nodig en op zijn plek, maar wel op de juiste plaats en de juiste tijd.

 

Advertenties

Een gedachte over “Lekenoverwegingen – muziek in de Mis

Voeg uw reactie toe

  1. Ik ben het met je eens. Toch zing ik met plezier in het kerkkoor, waar vast ook liederen voorbijkomen die eigenlijk niet in de mis horen. En ook liederen die er wel in horen. Ik kom in dat koor allerlei mensen tegen, mensen die veel van de juiste liturgische liederen weten en mensen die dat minder kan schelen. Dat vind ik wel interessant. Wat ik wel echt jammer vind is de korte stilte na de communie. We moeten letterlijk opschieten voor het volgende lied. Ik heb het idee dat het niet echt gebruikelijk is onder katholieken om daar zo erg op te letten (evenals op andere dingen). Maar dat mag geen nieuws meer heten. Ik vind het best verfrissend als er dan een nieuwe priester daarop wijst. Die heeft toch de autoriteit er wat van te zeggen :-). Ik denk altijd, de mensen die die ‘nieuwe’ liederen en gewoontes bedacht hebben, die hebben wel de kerk gedragen in de tijd dat mijn ouders samen met veel anderen de kerk verlieten! Maar naar mijn mening is dat niet overdraagbaar, het is een aanpassing aan de tijd geweest maar het spreekt de volgende generaties niet meer aan. Terwijl de traditionele liturgie tijdloos is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: