Gedachten bij de actualiteit – vrouwenemancipatie

Af en toe prikkelt een nieuwsbericht om eens wat uitgebreider te reageren. Sommige van die gedachten komen vervolgens op papier en worden met u gedeeld.

Het verschil in belastingdruk voor een- en tweeverdieners is hoog en wordt nog hoger de komende jaren. Allemaal om te stimuleren dat beide partners kunnen gaan werken. Of beter gezegd, zodat de vrouw ook gaat werken. Wanneer een stel dit niet doet, is deze volgens de regeling niet geëmancipeerd genoeg en mag je dus wat meer in toevoegen aan de staatskas.

Even los van de vele situaties, de SGP had een tijd geleden een actie gehouden om allemaal verhalen van eenverdiengezinnen te verzamelen en aan ik geloof het kabinet aan te bieden, waarin een van de partners simpelweg niet kan of mag werken wegens bijvoorbeeld eigen gezondheid of die van de kinderen, spreekt hier het idee uit dat niet betaald werken minderwaardig is aan betaald werken. Sterker nog, er spreekt het idee uit dat je als vrouw alleen volwaardig bent wanneer je een betaalde baan hebt.

Was tientallen jaren geleden de situatie zo dat je als vrouw niet mócht werken, tegenwoordig móet je als vrouw werken. In plaats van keuzevrijheid is er een dwang de volledig andere kant op gekomen. Het ene paternalistische idee wordt ingewisseld voor de andere. De middenweg is verloren gegaan.

Een vrouw heeft, net als een man, vele kwaliteiten en vele talenten. Heeft ook een eigen persoonlijkheid. Daarbij wordt ze gevormd door het leven wat ze al heeft geleefd en door de huidige omstandigheden. Ze zoekt, net als de man, naar een plek in de samenleving die haar past. Als ze een partner heeft, zal ze samen met die partner een manier vinden om sámen (ja, je bent toch partners en niet gewoon twee losse individuen) hun leven vorm te geven. Dat betekent keuzes maken. Voor de een zal dat bijvoorbeeld zijn dat de man volledig gaat werken en de vrouw thuis blijft en zorgt voor duizend-en-een dingen in en om het huis en als vrijwilliger of bijvoorbeeld mantelzorgen, bij de ander zal dat zijn dat beiden parttime werken en de aandacht verdelen, bij weer een ander dat de vrouw fulltime werkt en de man parttime. En zo zijn er nog veel mogelijkheden.

De ene vrouw zal zich er fijn bij voelen een betaalde baan buitenshuis te hebben. De andere vrouw heeft het idee dat ze meer tot haar recht komt wanneer ze thuis is bij de kinderen of vrijwilligerswerk doet. Is ze daarmee minder waard dan de vrouw die wel buitenshuis werkt? Dat lijkt me niet. Sterker nog, in deze individuele samenleving als de onze, waarbij alles druk druk en snel snel gaat, alles moet en tig ballen tegelijk omhoog gehouden moeten worden, is een baken van stabiliteit, veiligheid en ervaren liefde en aandacht thuis belangrijker dan ooit. Ik durf te stellen dat veel instabiliteit in de huidige relaties (en dus samenleving) voortkomt uit simpelweg te weinig aandacht voor elkaar kunnen hebben, te weinig rust om bij elkaar en de kinderen te zijn. Want de tijd die je samen hebt is beperkt, de aandacht verdeelt en naast alle dingen die moeten is er bar weinig tijd over voor wat er écht toe doet.

Misschien moeten we eens ophouden met de eigenlijk toch wel gestelde morele verplichting in de samenleving dat je allebei moet werken. Laat mensen die dat echt willen de vrijheid om dat te doen, maar laat het ook weer mogelijk zijn om op één inkomen de boel draaiende te houden. En wie weet, misschien dat met deze echte keuzevrijheid om wel of niet te gaan werken, er weer wat meer rust en aandacht komt, waarbij iedereen zijn of haar plekje in deze wereld kan vinden.

Getekend, een buitenshuis werkende vrouw met twee jonge kinderen en een man die thuis is als huisvader.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: