Friday Quicktakes – van noord naar zuid

We wonen inmiddels een jaar in het zuiden van het land in een groot dorp tegen een grote stad aan. Een jaar een hele andere omgeving, een jaar een nieuwe baan. Voor ons als gezin heeft het voor nogal wat veranderingen gezorgd (los van dat een nieuwe baan en een kindje al een verandering op zich zijn). Tijd om de balans op te maken met een paar verschillen tussen toen en nu.

1. Van Balkonia naar Tuinesië
Van een appartementje 3 hoog zonder lift zijn we naar een 2 onder 1 kap woning gegaan. Scheelt nogal wat traplopen, wat met twee kleintjes (en toebehoren) erg handig is. Maar wat vooral anders is, is dat we nu een tuin in plaats van een balkon hebben. Oké, geen tuin die echt op kinderen afgestemd is, maar we kunnen gewoon in de zomer de deur open doen en naar buiten gaan, buiten zitten en buiten spelen. Hoe lekker is dat.

2. Boodschappen doen
Woonden we eerst aan een winkelplein, met een supermarkt aan de overkant, nu moeten we toch wel een aardig stukje fietsen. Last-minute boodschappen worden dus niet meer zo snel gehaald. Wat daarbij ook niet helpt is dat de supermarkten hier om 20u al sluiten, behalve dan op vrijdags, dan maken ze er 21u van. Toch wel wat anders dan in Groningen waar we in de buurt supermarkten hadden die dagelijks tot 21 of zelfs 22u open waren.

3. Treinen en bruggen
Ding-ding-ding-ding. De enige keer dat we dit horen is bij rotondes waar de bus op gaat komen rijden. Geen slagbomen voor naderende treinen of boten waarvoor de brug open moet. Er zijn namelijk geen spoorwegen of wateren hier. Het voordeel is dat je geen oponthoud hebt hierdoor. Het nadeel is dat die treinen en boten ook wel zo z’n charme hebben en ik de aanblik van stadsgrachten, station en spoorwegovergangen toch best mis.

4. Een nieuwe parochie
De veranderingen in de parochie zijn stiekem eigenlijk wel de moeilijkste veranderingen. We hadden in Groningen een erg fijne parochie. Miste wel wat sociale binding van de jongere generatie naar mijn idee, maar het was een erg fijne parochie, ook liturgisch gezien, om in te zitten. Hier hebben we een parochie waar we een enorm prettig welkom gekregen hebben en waar veel jonge gezinnen zijn. Ik heb alleen nog nooit zoveel variatie in Missen gehad als hier. Vier verschillende koren die afwisselend zingen (maar geen van allen in de vakanties), gezinsmissen waarbij wij de kerk uit vluchten, hedendaagse muziek die mooi is maar die ik liever niet in de Mis zie, en gewoon echt wat traditionele dingen mis zoals het Attende Domine dat nog maar één keer gezongen is deze vastentijd bij de Missen waar wij bij waren. Staat wel weer tegenover dat er veel catechese gegeven wordt en er elke doordeweekse avond Aanbidding is met biechtgelegenheid.

5. Heerlijk Tridentijns
In het noorden is er welgeteld 1 plek waar je gewoon een Tridentijnse Mis kunt volgen. Sinds ongeveer anderhalf jaar. Af en toe gingen we hiervoor naar de betreffende Kluis toe. In de tijd die we hier wonen heb ik ongeveer even vaak Tridentijns gekerkt als in enkele jaren ervoor tezamen in Groningen. Maar er is dus mogelijkheid van 13.30 op een half uur rijden (een draak van een tijd voor een jong gezin waarbij er nog middagslaapjes gedaan moeten worden, maar een mooi alternatief als je de ochtendmis uit gevlucht bent), soms in de ochtend ook een half uur ver maar net een iets andere richting uit, en wanneer we naar het oosten gaan kunnen we om half elf in een mis van de Pius X aansluiten. Plus dat we ook nog naar België zouden kunnen hiervoor.

6. Verre familie
Om bij familie, en een groot deel van onze vrienden, te komen moeten we nu zo’n 2,5 uur reizen, enkele reis. Dat doe je niet eventjes in een dag op een neer met twee kleintjes. Ook zonder kleintjes liever niet, maar dan is het duidelijk beter te doen. We zijn dus genoodzaakt om overnachting te zoeken, wat gelukkig vaak kan bij mijn ouders, en een enkele keer bij vrienden van ons. Plus dat we een weekendplanning moeten maken welke van onze vrienden en familie we dan kunnen en willen gaan zien.

7. Aaierbal
Er zijn hier geen eierballen. Punt. Snik.

Afbeeldingsresultaat voor aierbal

Mochten er lezers bij zitten met een grote familie, dan zijn hier wat tips voor een grote familie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: