Bidden van de rozenkrans

De paus heeft een paar weken geleden alle katholieken opgeroepen om in de maand oktober dagelijks de rozenkrans te bidden voor bescherming van de Kerk. En om aan deze gebeden er nog twee toe te voegen: het gebed tot de Heilige Aartsengel Michaël en het Sub Tuum Praesidium. Dit laatste kwam ik pas recent achter, toen elders het gebed dat we in het Nederlands al even aan het bidden waren (en mij toch wel erg bekend voorkwam) gelinkt werd hieraan. Weten jullie gelijk weer hoeveel ik nog te leren heb.

In ieder geval, oproep tot gebed. Een oproep waar we eigenlijk al even gehoor aan geven. Sinds een ruim jaar bidden we dagelijks samen de rozenkrans. Of nou ja, een rozenhoedje per dag (een keer de krans rond, een volledige rozenkrans zou uit drie of met de vier groepen van geheimen zelfs vier keer de krans bestaan). Tijdens een gezinsweekend in juni 2017 hoorden we een van de Herauten van het Evangelie vertellen over de verschijning van Maria in Fatima. Een van de opdrachten die zij meegegeven heeft is om dagelijks de rozenkrans te bidden. Deze voordracht was zo krachtig, dat we het die dag nog begonnen zijn te doen. En sindsdien elke avond doen. De eerlijk gebied te zeggen dat we hier af en toe nog wel eens beroepen op “twee die samen een vlees geworden zijn.” Soms is een van ons tot laat onderweg, of simpelweg zo moe dat van fatsoenlijk bidden weinig meer komt. Dan wordt het door een van ons twee gedaan.

Is het leuk om te doen? Nee. In het begin nog wel hoor, het was een bijzonder moment, maar het is niet dat we elke avond staan te springen om het bidden er van. Niet altijd met tegenzin, dat ook weer niet (meestal) Maar het is toch wel even iets waar je voor wilt zitten, tijd kost (terwijl er toch al zoveel gedaan moet worden en je soms ook echt wel eens even níks wilt doen) en waar je je aandacht bij wilt hebben. Het idee er ook een bepaald gevoel bij te moeten hebben, hebben we al lang laten varen. Mooi als je er een goed gevoel bij krijgt, helemaal devoot en verbonden met God. Ik zou het willen en hoop dat dit voor vele anderen wel erbij komt (ja echt, het is zo fijn om vanuit gevoel, of zelfs een roze wolk, te kunnen bidden). Maar bij ons is het vaak meer rationeel dat we het bidden en proberen ons hart en onze gedachten mee te krijgen.

En toch, ondanks alle strubbelingen en dat het meestal echt bewust gedaan moet worden, willen we er mee doorgaan. Omdat het goed is. En omdat we waarschijnlijk helemaal niet blij gaan zijn als we het niet meer doen. Want dat is stiekem vaak met dingen zo die goed zijn om te doen, maar niet makkelijk. Wanneer je het dan loslaat, merk je hoeveel moois en goeds het eigenlijk brengt.

Mocht je dus de rozenkrans nog niet bidden om wat voor reden dan ook, pak er eens eentje en maak een begin. Misschien gewoon eens met een tientje beginnen. God lof te brengen, Maria te vragen voor ons te bidden. Het evangelie met zijn vreugde en verdriet te overwegen.

Mocht je nog niet weten hoe de rozenkrans te bidden, geen nood. Google helpt je een heel eind op weg, o.a. kan je hier een beknopt overzicht vinden: http://heiligerozenkrans.blogspot.com/p/uitleg.html

Advertenties

2 gedachten over “Bidden van de rozenkrans

Voeg uw reactie toe

 1. Mooi stukje over het bidden van de rozenkrans! Ik bid de rozenkrans bijna elke dag op weg naar het werk (maar dan met behulp van m’n mp3 speler en paus Benedictus die voorbidt in het Latijn) 😊 Eén rozenhoedje is precies de afstand tot aan het werk!

  Succes met je blog. Met name de stukjes over liturgie in de verschillende parochiekerken zijn heel herkenbaar. Wij wonen met ons gezin (als Nederbelgen) in Vlaanderen. Om echter een “fatsoenlijke” H Mis op zondag bij te wonen gaan we als gezin elke keer (terug) naar Nederland (Tilburg e.o.).

  groetjes
  Jochem en Cecilia

  1. Dat is een mooie toevoeging, luisteren mbv techniek en media. Gebruik het zelf bijna niet, maar in verleden wel meegebeden met Radio Maria als ik eens onderweg was. Zeker mooi als het helpt. Kan ook weer extra verbondenheid met de wereldkerk geven.
   Oh, en Latijn, wow. Dat red ik niet hoor :-p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: