Heilige Gianna Beretta Molla

Leven en overlijden
Gianna Beretta Molla werd geboren op 4 oktober 1922 in Magenta in Italië. Ze was de tiende van dertien kinderen. In 1942 begint ze aan haar geneeskundeopleiding in Genua, alwaar ze in 1949 afstudeert. Vervolgens specialiseert ze zich in de kindergeneeskunde.

Ook in 1949 ontmoet ze Pietro Molla voor het eerst. Vanaf december 1954 zien ze elkaar vaker, waarna ze zich in april 1955 verloven en in september van datzelfde jaar in het huwelijk treden. Het gezin wordt uitgebreid met Pierluigi (1956), Mariolina (1957) en Laura (1959). Hierna had Gianna twee miskramen.

In de tweede maand van haar volgende zwangerschap in 1961 bemerkte ze veel pijn in haar buik. Dit bleek een fibroom in/nabij haar baarmoeder te zijn, een op zich goedaardige tumor die wel voor levensbedreigende bloedingen kan zorgen, vooral tijdens zwangerschap. Hierop gaven de artsen haar drie keuzes: een abortus, een complete hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) of een verwijdering van het fibroom (tijdens de zwangerschap). Hoewel de katholieke kerk de eerste optie niet toestaat, was de hysterectomie wel degelijk een keus gezien de levensbedreigende situatie, ook wanneer dit als gevolg had dat haar kind uiteindelijk hieraan zou overlijden.

Maar ook deze optie verwierp Gianna vanwege het leven van haar nog ongeboren kind. Haar man en zij kozen daarop voor de verwijdering van de tumor. Deze operatie (september 1961) verliep zonder problemen. Echter gedurende de rest van haar zwangerschap bleef ze last houden van complicaties. Op 21 april 1962, op Goede Vrijdag dat jaar, ging Gianna naar het ziekenhuis, waar door middel van een keizersnede haar vierde kind, Gianna Emanuela, ter wereld kwam. Gianna stierf echter zeven dagen later, op 28 april, als gevolg van septische peritonitis (buikvliesontsteking).

Zalig- en heiligverklaring
Op 24 april 1994 werd Gianna Molla zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II. Het wonder dat daarvoor nodig was gebeurde in 1977 in Brazilië. Een protestantse vrouw met een levensbedreigend vaginaal abces die vanwege zeer slechte gezondheid niet naar het ziekenhuis kon, genas op voorspraak van Gianna op wonderbaarlijke wijze.

Het tweede wonder, nodig voor een heiligverklaring, gebeurde in 2000. Een Italiaanse vrouw, zestien weken zwanger van haar derde kind, was door een scheur in haar placenta al het vruchtwater verloren. Dit betekent normaal gezien dat het kind geen kans heeft om te overleven. Na vurig en aanhoudend bidden tot Gianna Molla werd een gezonde dochter geboren in mei van dat jaar. Hierop verklaarde Paus Johannes Paulus II op 16 mei 2004 Gianna Molla heilig.

Feestdag en patronaat:
Haar feestdag is op 28 april. Ze is beschermheilige van moeders, artsen en ongeboren kinderen.

Bronnen:
Wikipedia en http://www.saintgianna.org/.

Advertenties

2 gedachten over “Heilige Gianna Beretta Molla

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: